3 redenen waarom bitcoin al de top van deze cyclus heeft bereikt

Louise de Graaf


Momenteel zit iedere crypto investeerder te wachten op een grootse stijging van bitcoin (BTC). Toch zijn er door onder andere de flinke dalingen van de afgelopen weken ook analisten die een ander geluid laten horen. Zij noemen zelfs drie redenen waarom bitcoin zijn top al heeft bereikt voor deze cyclus.

Drugskartels gebruiken bitcoin & ethereum om fentanyl te maken

Drugskartels gebruiken bitcoin & ethereum om fentanyl te maken

Top van de bitcoin cyclus is bereikt

De laatste all-time high van de grootste cryptomunt dateert alweer van 14 maart. Destijds wist de munt een koers te bereiken van 73.835 dollar. Na de piek bewoog de prijs van bitcoin vooral in een zijwaartse beweging. Recentelijk zakte de prijs ineens hard door verschillende factoren. Ook vandaag heeft bitcoin weer rake klappen ontvangen tot $60.000. 

De bitcoin koers vertoont veel gelijkenissen met het verleden. In voorgaande cycli bewoog de koers namelijk ook steeds voor enkele maanden zijwaarts na de befaamde halving, waarna de bullmarkt iedere keer werd ingeluid. Desalniettemin zijn er ook een aantal analisten van mening dat de top van de cyclus al bereikt zou zijn.

Een van deze analisten is de oprichter van Capriole Investments, Charles Edwards. Volgens hem zijn er meerdere signalen op de blockchain te zien, waaruit zou blijken dat een verdere stijging onwaarschijnlijk is. Zo probeerde de koers eerder al tweemaal door de all-time high te breken, maar slaagde daar niet in. Dit is volgens Edwards een duidelijk signaal van zwakte.

Inflatiecijfers overstijgen bijna de norm

De analist benadrukt in zijn nieuwsbrief dat de inflatiecijfers van lange termijn houders (LTH) in bitcoin al langere tijd steeds verder toe nemen. De inflatiecijfers worden hoger wanneer de bitcoins in het bezit van LTH’s afneemt. Dit veroorzaakt vervolgens een grotere verkoopdruk. 

Deze verhoogde cijfers waren ook te zien bij eerdere toppen. Toen steeg het inflatiepercentage ook boven de standaard van 2% uit, wat volgens Edwards erop duidt dat de top van de stijging bereikt is. Momenteel is het inflatiecijfer 1,9%, waardoor hij denkt dat we op dit moment dicht bij de top van de bitcoin cyclus zitten.

Oude BTC-investeringen worden verkocht

Een ander opvallende indicator die de analist noemt, is de zogenaamde dormancy flow. Deze indicator meet hoeveel tokens er worden verkocht ten opzichte van de algemene trend. Een hogere waarde zou betekenen dat de munten die verkocht worden gemiddeld gezien ouder zijn dan bij een lagere waarde.

Uit deze indicator op de website van onderzoeksbureau Glassnode blijkt dat de waarde ervan in de afgelopen 90 dagen een hele scherpe stijging heeft laten zien. In april bereikte de waarde een toppunt. Volgens Edwards is een all-time high van een cyclus meestal zo’n drie maanden na een dergelijke top bereikt. In dat geval zou de hoogste prijs voor bitcoin in deze cyclus nu bereikt zijn.

Stijgend volume van oude bitcoins

Afsluitend noemt de oprichter van Capriole Investments nog een indicatie, waardoor hij verwacht dat bitcoin zijn top deze cyclus inmiddels heeft bereikt. Momenteel zijn we volgens hem beland in een fase waarin het risico op investeringen toe neemt. Ter onderbouwing van dit standpunt benoemd hij de Seven to 10-year spent volume. Deze indicator meet het aantal verkochte coins die tussen de 7 en 10 jaar oud zijn. Edwards benoemt dat wanneer dit volume snel groeit, en er dus veel oude investeringen in beweging komen, dat de top van de cyclus waarschijnlijk bereikt is.

Zeer recentelijk liet deze indicator zien dat er een gigantisch hoog volume werd geregistreerd. Maar liefst 9 miljard dollar aan bitcoins kwam in beweging. Volgens Edwards zijn dit de coins van de voormalige crypto exchange Mt. Gox, die vanaf deze maand zal worden terugbetaald aan haar slachtoffers. De grote hoeveelheid munten kan een flinke verkoopdruk opleveren, wat een negatieve invloed op de prijs zou kunnen hebben. En de recentelijke verkopen van bitcoins door overheden dragen alleen nog maar verder bij aan de verkoopdruk.


Post Views: 3.186

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment