AI-crypto hebben enorme investeringen nodig in strijd met concurrenten

Louise de Graaf


Eind 2022 veroorzaakte OpenAI een enorme opschudding door zijn artificial intelligence-model ChatGPT te introduceren voor het grote publiek. Ook in de crypto-industrie had dit een grote invloed, want er bestaan verschillende ‘AI-blockchains’. Maar als de hieraan gekoppelde cryptocurrencies hun potentie willen bereiken, dan is daar nog heel veel geld voor nodig.


Crypto ontbijt: BlackRock fonds is beste ETF ooit, AI nieuws & meer

  • icon-altcoins

    Altcoin nieuws

OpenAI’s enorme honger naar rekenkracht

In een onderzoeksrapport beschrijft Factorial Funds hoe OpenAI’s Sora-software precies werkt. Met dit nieuwe AI-model kun je compleet nieuwe video’s maken met behulp van een simpele tekstinstructie. De filmpjes zijn zelfs relatief fotorealistisch.

Maar volgens Factorial Funds is er ook een belangrijke kanttekening, de dienst heeft namelijk behoefte aan een enorme hoeveelheid computerhardware. De AI-sector wordt nu al bekritiseerd omdat het in 2023 al gigantisch veel stroom heeft verbruikt. De verwachting is dat dit de komende jaren nog veel meer zal worden.

Sora moet genoeg nieuwe video’s kunnen produceren om te voldoen aan de hoge vraag, en er moet genoeg hardware zijn om het model te verbeteren, wat ‘trainen’ heet in jargon. Voor één maand aan training zouden 4.200 tot 10.500 Nvidia H100-GPU’s nodig zijn.

Enorme investeringen nodig voor toekomst van AI

Factorial Funds denkt dat in de toekomst 50% van alle video’s op TikTok AI-gegenereerd zullen zijn, en 15% van alle video’s op YouTube. Daar is een enorme hoeveelheid van deze servervideokaarten voor nodig. Alleen voor het maken van nieuwe video’s zou het al gaan om 720.000 H100-videokaarten.

Ter vergelijking; Nvidia heeft in 2023 zo’n 550.000 H100-videokaarten verkocht, en die gingen niet alleen naar OpenAI, maar ook naar Google, Meta, Microsoft en talloze andere bedrijven.

Minstens zo interessant is de rest van de AI-industrie. Want als blockchains voor artificial intelligence vergelijkbare functies krijgen, dan hebben zij dezelfde hoeveelheid hardware nodig – misschien zelfs nog wel meer.

Een H100-videokaart kost ongeveer 30.000 Amerikaanse dollar. Stel, AI-cryptoland heeft hier 720.000 van nodig, kan kost dat dus 21,6 miljard dollar. Volgens CoinGecko zijn alle AI-tokens bij elkaar zo’n 25 miljard dollar waard. Deze subsector is dus nog lang niet klaar met investeren in zichzelf.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment