Amerikaanse inflatiedata stuurt bitcoin koers duizenden dollars omhoog

Louise de Graaf


Na de tegenvallende Producer Price Index (PPI) inflatiemeter van gisteren, was het vandaag tijd voor de consumentenprijsindex (CPI) in de Verenigde Staten. Op enkele kleine punten na kwam de CPI geheel volgens verwachting binnen, waardoor de bitcoin koers aan een explosieve stijging begon.

Image


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Waarom steeg de bitcoin koers nu?

In principe is de inflatie nog altijd hoger dan verwacht (en gehoopt). Daardoor is er voor de Amerikaanse centrale bank weinig reden om de rentes te verlagen. Toch schoot de bitcoin koers met enkele duizenden dollars omhoog na het inflatienieuws.

Hoe kan dat?

Dat heeft in de eerste plaats te maken met de verwachtingen van de markt. Gisteren kwam de PPI-inflatie bijvoorbeeld hoger uit dan verwacht, waardoor men ook voor vandaag blijkbaar op hogere scores rekende.

Die hogere scores bleven uit, maar zaten eigenlijk al in de bitcoin koers verwerkt. Zodoende was de inflatie, die geheel volgens verwachting binnenkwam, toch een positieve verrassing voor de markt.

Wat je vaak ziet is dat de markt wat emotioneel handelt en dit is daar een mooi voorbeeld van. Nu is het overigens nog maar de vraag in hoeverre bitcoin dit momentum kan vasthouden, omdat de markt zich ook zal realiseren dat deze dat niet betekent dat de Amerikaanse centrale bank morgen al begint met het verlagen van de rentes.

Een klein lichtpuntje voor bitcoin

Toch was er in alle inflatiedata wel één klein lichtpuntje te ontdekken in de Supercore CPI MoM. Een enorm uitgeklede versie van de CPI en dan ook nog de maandvariant, die aangeeft hoeveel de prijzen van maart op april waren gestegen.

Image
Supercore CPI Amerika. Bron: @WinfieldSmart

Deze kwam namelijk binnen op het laagste niveau voor 2024, wat mogelijk betekent dat de inflatie op dit vlak begint af te koelen. Dat is waarschijnlijk ook waar de markt op dit moment zo sterk op reageert, plus het feit dat de inflatie niet nog hoger uitviel dan verwacht.


Post Views: 0

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment