Amerikaanse overheid waarschuwt voor opkomst nieuwe crypto scam

Louise de Graaf


De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC), een belangrijke toezichthouder, heeft onlangs een dringende waarschuwing uitgegeven aan het adres van cryptobeleggers over een opkomende vorm van fraude: ‘romance scams’. Dit soort oplichting maakt gebruik van online liefdesrelaties om slachtoffers te misleiden en hun geld afhandig te maken. De FTC roept consumenten op om het contact met verdachte liefdesinteresses onmiddellijk te verbreken en hun omgeving te waarschuwen voor deze scams.

Pas op: neppe cryptomunt van Shiba Inu in omloop

Pas op: neppe cryptomunt van Shiba Inu in omloop

Wat zijn crypto romance scams?

Romance scams zijn fraudepraktijken waarbij oplichters langdurige emotionele banden opbouwen met hun slachtoffers, vaak via datingsites of sociale media, om hen uiteindelijk over te halen te investeren in cryptocurrencies. De FTC benadrukt dat deze oplichters zeer geraffineerd te werk gaan en vaak succesvol zijn in het winnen van het vertrouwen van hun slachtoffers. Ze maken gebruik van technieken zoals het beloven van hoge winsten zonder risico en beweren crypto-experts te zijn.

De FTC waarschuwt dat deze oplichters al miljoenen dollars van nietsvermoedende slachtoffers hebben gestolen. Ze spelen in op de emotionele betrokkenheid van hun slachtoffers en doen zich voor als betrouwbare investeringsadviseurs. Volgens de FTC zijn er enkele duidelijke waarschuwingstekens waarop men moet letten, waaronder beloften van grote winsten, garanties van risicovrije investeringen, en aandringen op snelle geldtransfers.

Cryptoscam wint aan populariteit

Ook in Canada is een stijging van crypto romance scams waargenomen. De Canadian Anti-Fraud Centre (CAFC) meldde op 29 mei een toename van oplichting via sociale media, datingapps en tekstberichten. De CAFC en de Canadian Investment Regulatory Organization (CIRO) hebben samen een waarschuwing uitgegeven over deze scams, waarbij vaak langdurige online communicatie wordt gebruikt om vertrouwen op te bouwen voordat investeringen in crypto-assets worden voorgesteld.

De autoriteiten adviseren voorzichtigheid bij mensen die online over crypto-investeringen beginnen, vooral als er beloften worden gedaan over hoge rendementen. “Na verloop van tijd zal de oplichter voorstellen om te investeren in een kans, vaak met crypto-assets,” aldus de waarschuwing van de overheid. Deze scams zijn bijzonder verraderlijk omdat ze inspelen op de emoties van mensen en hen doen geloven dat hun financiële welzijn in goede handen is.

Wat te doen bij verdachte situaties?

De FTC roept consumenten op om verdachte situaties te melden bij autoriteiten, uiteraard ook in Nederland. Daarnaast is het belangrijk om vrienden en familie te waarschuwen voor de risico’s van romance scams, zodat zij niet in dezelfde val trappen.

Met deze waarschuwing hoopt de FTC consumenten bewuster te maken van de gevaren van romance scams en hen te beschermen tegen deze vorm van financiële misleiding. Als iets te mooi om waar te zijn klinkt, dan is dat waarschijnlijk ook zo.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment