Amerikaanse senatoren strijden tegen kindermisbruik via crypto

Louise de Graaf


De Amerikaanse senatoren Elizabeth Warren en Bill Cassidy hebben onlangs een beroep gedaan op federale instanties om de strijd tegen de verkoop van kindermisbruikmateriaal, gefaciliteerd door cryptocurrencies, te intensiveren. Dit verzoek heeft geleid tot een toenemende bezorgdheid over het gebruik van cryptovaluta zoals Monero (XMR) in de duistere hoeken van het internet.


Terra (LUNA) en Do Kwon moeten megaboete van miljarden betalen

  • icon-overheidregulatie

    Overheid en regulatie

Aanpak van kindermisbruik en cryptobetalingen

In hun inspanningen om kinderhandel tegen te gaan hebben de senatoren een gedetailleerde brief gestuurd aan de Amerikaanse minister van Justitie, Merrick Garland, en de minister van Binnenlandse Veiligheid, Alejandro Mayorkas. Hierin vragen ze om inzicht in de huidige technische mogelijkheden van de afdelingen om crypto-transacties die verband houden met deze illegale activiteiten op te sporen en te vervolgen. De brief benadrukt de noodzaak voor geavanceerde opsporingsinstrumenten en vraagt om een gedetailleerde reactie voor 10 mei.

Privacy coins en crypto-mixers

Uit een recente studie van Chainalysis in januari 2024 blijkt dat criminelen steeds vaker gebruikmaken van zogenaamde “mixers” en “privacy coins” zoals Monero, gelinkt via deze website, om hun illegaal verkregen winsten wit te wassen en aan opsporing te ontkomen. Dit soort tools bemoeilijkt de inspanningen van de overheid om effectief op te treden tegen de verkoop van kindermisbruikmateriaal via het internet.

“De bestaande antiwitwasregels en wetshandhavingsmethoden staan voor uitdagingen bij het effectief opsporen en voorkomen van deze misdaden,” aldus de brief van de twee senatoren.

De toekomst van crypto-regulatie

Deze kwestie legt een complex spanningsveld bloot tussen privacy en veiligheid. Met toenemende zorgen over de rol van cryptocurrencies in illegale activiteiten, is het waarschijnlijk dat we strengere reguleringen en verfijnde technologische oplossingen zullen zien die beide aspecten moeten balanceren. Het is essentieel voor beleidsmakers en technologische ontwikkelaars om een middenweg te vinden die zowel de privacyrechten van individuen beschermt als misbruik van deze innovatieve technologieën voorkomt.

Elizabeth Warren staat al langer bekend als fervent anti-crypto. Volgens haar is crypto een gevaar voor de Amerikaanse economie en samenleving. Om die reden heeft zij al meerdere malen opgeroepen tot een totaal verbod van crypto. Dat het nu juist Warren is die ook ditmaal achter cryptocurrencies zoals XMR aangaat is dan ook niet echt een verrassing.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment