Angst onder bitcoin investeerders bereikt niveau van FTX-crash

Louise de Graaf


De Crypto Fear & Greed Index is een bekende maatstaf die wordt gebruikt om het sentiment in de crypto markt te meten. Opvallend genoeg bereikte de indicator op 9 juli zijn laagste niveau sinds januari 2023, met een waarde van 27. 

‘Bitcoin zal Mt. Gox overleven, maar bitcoin cash niet’

'Bitcoin zal Mt. Gox overleven, maar bitcoin cash niet'

FTX crash een jaar geleden

Meer dan een jaar geleden begaven we ons in een staat van paniek toen de crypto exchange FTX failliet ging. Het bleek dat oprichter en CEO Sam Bankman-Fried met de fondsen van zijn gebruikers had gesjoemeld. 

De Fear & Greed index bereikte toen een dieptepunt van 26, terwijl de bitcoin (BTC) koers zich rond de $16.500 bevond. Het duurde niet lang na dit dieptepunt voordat de digitale munt steeg, tot een waarde van ongeveer $22.000. Momenteel staat de fear and greed index op 28, en de bitcoin koers op $57.800.

Lage Fear & Greed waarde biedt kansen

Historisch gezien hebben lage waarden van de Fear and Greed Index vaak op goede koopmomenten gewezen. Wanneer de markt angstig is, kan dit duiden op een markt die dicht bij zijn dieptepunt is, zoals we ook zagen in de nasleep van het FTX fiasco.

Wat opvalt is dat de BTC koers op het moment relatief hoog gewaardeerd staat. Deze bevindt zich zo’n 20% onder zijn all-time high (ATH), dat het in maart dit jaar wist te bereiken.

De huidige angst lijkt te maken te hebben met forse verkopen van zowel de Duitse overheid als door schuldeisers van de exchange die in 2014 failliet ging, Mt. Gox. 

Huidige angst veroorzaakt door grootschalige verkopen

Duitsland had een bezit van ongeveer 50.000 aan BTC, wat met de huidige koers een waarde van bijna $3 miljard vertegenwoordigt. Over de afgelopen dagen blijft het land de digitale munt systematisch verkopen. 

Al meer dan de helft van de digitale munten , die door de overheid werden geconfisqueerd van een illegale piraterijwebsite, zijn ondertussen verkocht. Naar verwachting zal ook het resterende deel worden verkocht, wat zorgt voor een aanhoudende verkoopdruk.

Daarnaast ontvangen schuldeisers van de failliete crypto beurs Mt. Gox eindelijk hun bitcoins. Het betreft bijna $9 miljard aan BTC die over de komende drie maanden zal worden teruggestuurd. 

Aangezien de waarde van de bitcoins die de crediteuren bezitten de afgelopen tien jaar aanzienlijk is gestegen, wordt verwacht dat een groot deel hiervan op de markt zal komen.


Post Views: 326Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment