De grootste bitcoin (BTC) miners kan je vinden op de beurs. Zij hebben vaak meerdere locaties in de wereld, waar zij dag en nacht hun hardware laten draaien om zo veel mogelijk bitcoins te kunnen verdienen. De kosten voor het minen kan flink oplopen.
Vooral de kosten voor de grote hoeveelheid stroom levert hier vaak een grote bijdrage in. Daarom wordt er ook wel eens op illegale wijzen geprobeerd op bitcoins te minen. Zo ook recentelijk in Lelystad, waar men per toeval tijdens een routinecontrole iets verdachts vond.
Illegale ‘bitcoin-fabriek’ opgerold
Tijdens een routinecontrole van de gemeente en de politie op een bedrijventerrein in Lelystad, werden een aantal misstanden gevonden. Hoewel veel bedrijven voldeden aan alle regels, waren er toch een aantal opvallende vondsten.
Drie units op het terrein kwamen namelijk niet door de controle. Zo werden er in één van de ruimtes werpmessen gevonden en in een andere gestolen goederen. In de laatste ruimte werd een illegale stroomaansluiting gevonden. Hier probeerde men met gestolen stroom een grote hoeveelheid computers en servers draaiende te houden. Het geheel zou er volgens de gemeente op gericht zijn geweest om bitcoins te kunnen minen.
Uiteindelijk heeft de netbeheerder Liander de stroomaansluiting weer verwijderd. In Nederland is het minen van bitcoins op zichzelf zeker niet strafbaar. Maar wanneer dit wordt gedaan met gestolen stroom, wordt dit natuurlijk een ander verhaal.
BTC minen steeds lastiger
Het minen van bitcoin gebeurt al jaren op grote schaal. Hoe meer hardware er online aan het werk is, hoe moeilijker de puzzels worden die de computers moeten oplossen. Doordat grote bedrijven zich inmiddels heel erg hebben gespecialiseerd op dit terrein is er voor een normaal persoon of klein bedrijfje bijna niet meer tussen te komen.
Wanneer het lukt om de puzzel op te lossen krijgt de miner een beloning. Deze stond aan het begin van het jaar nog op 6,25 BTC en werd tijdens de bitcoin halving in april gehalveerd naar 3,125 BTC. Veel miners probeerden zich destijds al voor te bereiden op de halvering, omdat er minder geld zou gaan binnenkomen. De hardware moest dus nog efficiënter worden om de kosten zoveel mogelijk te drukken.
Veel miners hebben in de afgelopen maanden flink geworsteld met deze gehalveerde hoeveelheid. Sommige zijn zelfs gestopt met hun mining activiteiten en besloten bijvoorbeeld de kant van artificial intelligence (AI) op te gaan. Vooral de grotere miners lijken hun hoofd inmiddels weer goed boven water te kunnen houden.
Post Views: 0
Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.