Bitcoin begint spannende week van rentebesluiten met hoopvolle stijging

Louise de Graaf


De bitcoin koers is vandaag geopend met een voorzichtige stijging en dat zorgt weer voor een beetje optimisme, nadat vorige week in mineur eindigde.

Deze week staat voornamelijk in het teken van centrale banken, waaronder de beslissing van de Amerikaanse centrale bank.

Maar morgen volgt eerst de beslissing van de Japanse centrale bank en Japan is het enige land ter wereld waar op dit moment nog sprake is van een negatieve rente.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto

Focus op Nvidia en de Amerikaanse centrale bank?

Ongeveer 90 procent van de markt verwacht dat de Japanse centrale bank dinsdag een einde maakt aan de laatste negatieve rente op aarde. Die verwachtingen zijn toegenomen, nadat de grootste vakbondsgroep van Japan erin slaagde om de beste loonafspraken in meer dan dertig jaar aan te kondigen.

“Japanse aandelen stijgen, gedreven door de zwakte van de yen en de verwachtingen dat de munt ook niet zal versterken als de centrale bank de rente ophoogt”, aldus Charu Chanana van Saxo Capital Markets. “Het lijkt erop dat de renteverhogingen van de Bank of Japan helemaal ingeprijsd is en de focus ligt op Nvidia en de Amerikaanse centrale bank deze week.”

Het blijft bijzonder om Nvidia op deze manier genoemd te zien worden. Natuurlijk is het bedrijf in korte tijd opgeklommen tot één van de grootste bedrijven ter wereld, maar dat neemt niet weg dat het natuurlijk overdreven is om te doen alsof de hele wereldeconomie van Nvidia afhankelijk is. Desalniettemin loopt ondertussen de koersstijging van bitcoin opvallend parallel met die van Nvidia.

De verwachting is dat het woensdag spannend kan worden voor de markten. Nadat de inflatiecijfers van januari en februari hoger uitkwamen in de VS dan verwacht, moet de Amerikaanse centrale bank mogelijk van koers veranderen.

Komen de bank weer heel streng uit de hoek of beschermen ze de staatsschuld van Amerika en gaan het binnenkort toch de rente verlagen?

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Voor de bitcoin koers zijn de momenten waarin centrale banken de headlines domineren onmiskenbaar belangrijk. Vooral de persconferentie van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, en de vooruitzichten van zijn beleidsmakers voor de komende kwartalen worden razend interessant.

Macro-economisch gezien is er sprake van een hoop onzekerheid, wat in principe ook niet goed is voor bitcoin. Maar de nieuwe spot bitcoin-ETFs zorgen er tot op heden voor dat al die onzekerheid er weinig toe doet.

Nu is bitcoin de week aardig begonnen met een stijging van 3,81 procent over de afgelopen 24 uur en wordt het interessant hoe de spot bitcoin-ETFs reageren op de eerste week van dalingen die we vorige week zagen.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment