Bitcoin breekt records, maar aantal miljonairs loopt ver achter

Louise de Graaf


Ondanks dat bitcoin (BTC) nieuwe prijsrecords weet te vestigen, wijst onderzoek uit dat het aantal nieuwe bitcoin miljonairs nog fors achterblijft in vergelijking met vorige bull-markten.

Het aantal nieuwe adressen van bitcoin miljonairs neemt beduidend minder snel toe dan tijdens de vorige bull-run, meldt analysebedrijf Kaiko.


🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto

Stijging bitcoin miljonairs blijft ver achter

In de bull-run van 2021 passeerden dagelijks meer dan 4.000 wallets de grens van een miljoen dollar in bitcoin.

Momenteel komt er dagelijks echter minder dan 2.000 nieuwe bitcoin miljonairs erbij ondanks dat de prijs hoger ligt dan ooit. In januari kwam dit aantal zelfs nog onder 500 uit. In 2021 passeerden 2.000 wallets dagelijks zelfs de grens van $10 miljoen.

Bitcoin is dit jaar al met 70% gestegen en bereikte gisteren nog een nieuwe all-time high rond $72.800.

Dat is een opmerkelijke vertraging in de stijging van het aantal bitcoin miljonairs, zegt Kaiko in het onderzoek.

De stijging in het aantal miljonairs komt eerder overeen met de periode van de zomer van 2022, toen bitcoin onder de $20.000 uitkwam.

kaiko btc miljonairs
Groei in bitcoin miljonairs. Bron: Kaiko

Enkele verklaringen voor deze bitcoin whale vertraging

Dat kan een teken zijn dat we pas zeer vroeg in deze bull-cyclus zitten en dat de echt piekinstroom nog moet volgen. Veel analisten verwachten dan ook dat de bitcoin koers later dit jaar, of mogelijk volgend jaar, nog fors kan stijgen.

Ook Kaiko zegt dat dat de vertraging mogelijk betekent dat het nieuwe geld nog niet is gearriveerd. Kaiko biedt daarnaast nog een andere verklaringen voor de vertraging in de groei van miljonairs.

Het meldt dat zogeheten bitcoin whales, oftewel de miljonairs, er mogelijk voor kiezen om winst nemen nu de prijs hoger dan ooit ligt. De grotere en meer ervaren investeerders kiezen er vaak voor om delen van hun winst te verzekeren wanneer de prijs hard stijgt.

Het kan ook een teken zijn dat de markt vooralsnog een stuk voorzichtiger is dan in 2021 en dat beleggers daarom sneller geneigd zijn om hun winst te verzilveren:

“In 2021 was er een enorme instroom van kapitaal omdat allerlei soorten beleggers probeerden te profiteren van de crypto-hype. Deze keer kunnen de grote investeerders een voorzichtigere aanpak hanteren, afwachtend om te zien of de stijgingen aanhouden voordat ze investeren,” aldus Kaiko.

Een derde verklaring kan de nieuwe bitcoin-ETF’s zijn. Als whales ervoor kiezen om via de ETF’s te investeren, dan bewaren ze niet de BTC in hun eigen wallet, maar worden ze bewaard door een zogeheten custiodian, of bewaardienst.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment