‘Bitcoin daling is een waarschuwing voor de aandelenmarkt’

Louise de Graaf


Veel aandelen zijn al sinds eind mei bezig met een mooie stijging, wat wederom heeft gezorgd voor een nieuw record voor de Amerikaanse S&P 500-aandelenindex. Maar intussen is de bitcoin koers aanzienlijk gedaald, en er zijn signalen dat het nog niet voorbij is. Volgens de Amerikaanse investeringsbank Stifel is de daling van bitcoin slecht nieuws voor de aandelenmarkt.

Economie steeds gunstiger voor Bitcoin, belangrijke data op komst

Economie steeds gunstiger voor Bitcoin, belangrijke data op komst

Bitcoin wijst de weg: crash voor aandelen op komst?

Stifel-strategist Barry Bannister schreef volgens Business Insiders op woensdag in een brief aan investeerders dat bitcoin (BTC) sinds 2020 erg gecorreleerd is aan de Amerikaanse NASDAQ – de beurs voor technologieaandelen. Daardoor gedraagt de grootste cryptocurrency zich eerder als een speculatief aandeel, en minder als een ‘digitaal goud’, zoals bitcoin vaak wordt beschreven.

Dat hoge risico blijkt volgens Stifel uit bitcoins daling van ruim 11% in twee weken tijd. De koers staat op het moment van schrijven rond 63.500 Amerikaanse dollar, terwijl de piek op bijna 72.000 dollar lag. De S&P 500-index opende op donderdag juist op een recordhoogte van ongeveer 5.500 punten.

De NASDAQ haalde op donderdag ook nipt een record. Dat komt ongetwijfeld voor een deel door het enorme optimisme rondom de Amerikaanse chipontwerper Nvidia, die op donderdag het stokje van Microsoft overnam als grootste bedrijf ter wereld. Nvidia wordt gevoed door de hype rondom artificial intelligence (AI). Daar pikken veel andere techbedrijven ook een graantje van mee.

Maar volgens de Amerikaanse investeringsbank zijn er dus genoeg redenen om voorzichtiger te zijn. Beleggers zouden zich kunnen realiseren dat Nvidia overgewaardeerd is geworden, waardoor de NASDAQ 100- en S&P 500-indexen net als bitcoin in de zomer aanzienlijk zouden kunnen dalen.

Er is nog hoop voor bitcoin

Dat effect kan nog versterkt worden als de inflatie in de Verenigde Staten hoog blijft. Dit zou de Amerikaanse centrale bank dwingen om de rentes hoog te houden. De technologieaandelen die op het moment de rest van de markt overtreffen zouden dan het hardst geraakt kunnen worden.

Gelukkig is er ook nog gunstig nieuws. Nieuwe economische data suggereert namelijk dat er niet veel ruimte is om de rentes hoog te houden. De Amerikaanse economie begint namelijk te verzwakken. De rentes zouden misschien zelfs snel omlaag moeten om meer problemen te voorkomen, wat de krantenkoppen over bitcoin een stuk positiever zouden kunnen maken. 


Post Views: 21

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment