Bitcoin ETF’s zijn enorm slecht voor crypto volgens expert

Louise de Graaf


Bitcoin ETFs hebben deze maand een stormachtige intrede gemaakt in de wereld van cryptocurrencies. De recente goedkeuring van deze fondsen door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) markeert een belangrijke mijlpaal. Met miljarden dollars die in de eerste week naar Amerikaanse spot Bitcoin (BTC) ETFs vloeiden, lijkt de markt gretig deze nieuwe beleggingsvorm te omarmen. Toch is niet iedereen even enthousiast.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Een explosieve start van BTC ETF’s

Toen de BTC ETFs op 11 januari begonnen te handelen, overspoelde $10 miljard de markt in slechts zeven dagen, een duidelijk teken van de lang onderdrukte vraag naar dergelijke producten. Het lijkt een veelbelovend begin, maar er is ook een keerzijde.

Andy Bromberg, CEO van wallet-ontwikkelaar Eco, benadrukt in een interview met Cointelegraph de mogelijke risico’s van deze ontwikkeling. Bromberg wijst op de toenemende invloed van traditionele financiële instellingen door de komst van ETFs. In zijn ogen dreigen deze instrumenten de originele principes van Bitcoin – decentralisatie en zelfbeheer – te ondermijnen. Bromberg vreest voor een scenario waarin Wall Street instellingen een dominante positie in de BTC markt verwerven, wat haaks staat op de oorspronkelijke doelstellingen van Bitcoin.

“Er is een wereld waarin, als het enige waar mensen die de industrie binnenkomen om geven en aan denken de prijs is en niet wat deze technologie eigenlijk doet, ze deze Bitcoin ETF’s zullen kopen. En op een dag zullen deze Wall Street-instellingen 70% van de Bitcoin in omloop bezitten […] Ik ben er niet zo zeker van dat dat is wat we probeerden te bouwen.”

Een belangrijke toets voor de crypto gemeenschap

Desalniettemin is Bromberg blij dat de SEC na jarenlang tegenstribbelen toch de Bitcoin ETF’s groen licht heeft gegeven. Volgens Bromberg laat dit zien dat de SEC bereid is om te luisteren naar de wensen van het volk, al heeft het natuurlijk wel langer geduurd dan wenselijk was.

Er zal nu een belangrijke test volgen voor de crypto gemeenschap. Als men niet in staat blijkt te zijn om nieuwe investeerders, die door ETF’s aan de markt worden geintroduceerd, het belang van zelfbeheer bij te brengen, dan kan de hele crypto markt in handen van Wall Street vallen.

Bromberg tekent hier een negatief beeld. Waar aan de ene kant de instroom van nieuwe geld uiteraard positief is voor de koers van BTC, stelt hij dat het verliezen van de Bitcoin- en bredere crypto-markt aan Wall Street een ware catastrofe zou zijn. “Alles is dan voor niets geweest”, stelt hij somber.

Krijg gratis inzicht in je crypto winst en verlies

Post Views: 1.774Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment