‘Bitcoin Jezus’ opgepakt en aangeklaagd door Amerikaanse overheid

Louise de Graaf


Bij het Crypto Ontbijt van vanochtend schokte het nieuws van de arrestatie van Roger Ver, een populaire vroege investeerder in bitcoin (BTC). Ver, die vaak wordt aangeduid als ‘Bitcoin Jesus’, werd gearresteerd in Spanje op beschuldiging van vermeende belastingfraude. De arrestatie komt na een langlopend onderzoek naar zijn fiscale activiteiten, zowel in de Verenigde Staten als in Spanje.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto

Tientallen cryptomiljoenen niet aangegeven

Roger Ver maakt zich schuldig aan het ontduiken van belasting. Het zou gaan om een bedrag van $48 miljoen. Functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Justitie hebben Bitcoin Jesus ook schuldig bevonden aan postfraude en het indienen van valse belastingaangiften.

De aanklachten tegen Ver werden serieus genomen, aangezien hij een van de eerste investeerders was die betrokken raakte bij bitcoin en bitcoin cash (BCH). Hij speelde een cruciale rol in de vroege adoptie van de crypto. Zijn inzet voor het promoten van bitcoin en zijn inspanningen hebben hem wereldwijde erkenning en respect opgeleverd binnen de cryptowereld. Helaas voor hem, is de respect in de laatste tijd sterk afgenomen.

Ver liet bij de belastingdienst zijn cryptowinsten vaak achterwege. Geen goede zet van de ondernemer. Volgens de Amerikaanse overheid heeft Ver naar verluidt ongeveer $48 miljoen aan kapitaalwinsten uit de verkoop van bitcoin en andere activa niet gemeld bij de Internal Revenue Service (IRS). Dat komt neer op vermeende oplichting.

Ver werd naar verluidt gearresteerd in Spanje, waar hij op dat moment verbleef. De autoriteiten hebben aangegeven dat ze zijn uitlevering aan de Verenigde Staten zullen aanvragen.

Bitcoin winsten niet bekend bij belastingdienst VS

Ver kreeg in de zomer van 2017 aanzienlijk veel bitcoin in handen waar hij veel winst op maakte. Hij verkocht delen van zijn cryptobezittingen in de bullrun van datzelfde jaar met veel winst.

“De aanklacht stelt verder dat tegen juni 2017 Ver’s twee bedrijven nog steeds ongeveer 70.000 bitcoins bezaten. Rond die tijd kreeg Ver naar verluidt de controle over die bitcoins en verkocht hij in november 2017 tienduizenden ervan op cryptocurrencybeurzen voor ongeveer $240 miljoen in cash,” aldus de verklaring.

Op het moment van de belastingfraude was Ver geen Amerikaans staatsburger. Wel wat hij nog steeds wettelijk verplicht om de IRS op de hoogte te houden van zijn dividenduitkeringen. Dit omdat de dividend die hij ontving kwam van de Amerikaanse bedrijven MemoryDealers en Agilestar.

De accountant van Ver zou verborgen hebben gehouden dat hij de bitcoin afkomstig van de twee bedrijven verkocht had. Zo meldde hij dat hij geen winst maakte en betaalde hij ook geen belasting over de winsten uit bitcoin.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment