‘bitcoin kopen met leningen is risicovol’

Louise de Graaf


Je weet vast dat MicroStrategy, het bedrijf van bitcoin (BTC) voorstander Michael Saylor, inmiddels al een gigantische hoeveelheid bitcoin heeft gekocht. De laatste zes maanden kocht het bedrijf voor maar liefst $2 miljard aan BTC. Volgens de Amerikaanse bank JPMorgan neemt MicroStrategy hiermee echter een groot risico.


Bitcoin halving over 43 dagen: crypto handelaren zijn huiverig

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

JPMorgan waarschuwt MicroStrategy

Het kopen van bitcoin reusachtige hoeveelheden aan bitcoin kan op zichzelf al gezien worden als een risicovolle investering. Bitcoin is namelijk nog steeds een zeer volatiel asset. Maar waar JPMorgan zich in het geval van MicroStrategy vooral zorgen om maakt is de wijze waarop het bedrijf zijn bitcoin investeringen heeft gedaan.

MicroStrategy kocht recentelijk $821 miljoen aan bitcoin. Maar tegelijkertijd verkocht het bedrijf $1,2 miljard aan convertible notes, dit zijn een soort uitstaande leningen die het bedrijf heeft. Een andere manier om het te definiëren is als obligaties van een bedrijf die kunnen worden omgezet in aandelen. De bitcoin aankopen van MicroStrategy zijn dus extra risicovol omdat ze een inherente hefboomconstructie bevatten.

“We geloven dat de op schulden gebaseerde bitcoin aankopen van MicroStrategy een hefboom toevoegen en de bitcoin opmars voortduwen. Dit verhoogt het risico op grotere schuldafbouw bij een correctie van de bitcoin koers in de toekomst,”

Aldus JPMorgan. Wanneer de schuldeiser om de een of andere reden een terugbetaling van MicroStrategy zouden eisen, dan zou het bedrijf gedwongen kunnen zijn diens bitcoin bezitten te verkopen op een ongunstig moment. 

MicroStrategy gaat all in

De recente bitcoin opmars naar een hoogte van ruim $73.000 is volgens JPMorgan onder andere te danken aan de bitcoin aankopen van MicroStrategy. Maar de bank noemt deze aankopen dus een ‘gok met hefboom’.

“De verkoop van de convertible notes laat zien dat MicroStrategy, door zichzelf te transformeren in een hefboom gok op bitcoin, deel is van de huidige bitcoin opmars.”

De verkoop van de convertible notes getuigt nog maar eens van het gigantische vertrouwen dat MicroStrategy en Michael Saylor hebben in de toekomst van bitcoin. Met de recente bitcoin aankoop heeft het bedrijf inmiddels 205 duizend BTC ter waarde van meer dan $14 miljard in bezit. Dit is ongeveer 1 procent van alle bitcoin. Dit maakt MicroStrategy ook de allergrootste private bitcoin bezitter ter wereld.


Post Views: 33Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment