Bitcoin miners verkopen bitcoin, koers in gevaar?

Louise de Graaf


Bitcoin miners verkopen in rap tempo hun bitcoin (BTC) de afgelopen weken. Sinds eind oktober dalen de bitcoin reserves van miners consistent. Dit blijkt uit data van het blockchain analyse bedrijf Glassnode. Wat betekent dit voor de bitcoin koers?


Kerstcadeau 🎉: Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

Mining sector doet goede zaken

Sinds oktober steeg de bitcoin koers van ongeveer $30.000 tot bijna $45.000. Tijdens deze opmars hebben bitcoin miners consistent hun bitcoin reserves laten slinken. Volgens de allerlaatste data van Glassnode verkochten miners op donderdag 28 december in totaal 700 bitcoin met een totale waarde van $129 miljoen. Dit brengt de totale bitcoin reserves van miners nu op 12.700 BTC.

Miners nemen dus met de huidige hoge koers duidelijk eieren voor hun geld. Niet alleen de koers van bitcoin ligt hoog, ook de huidige transactiekosten zijn erg gunstig voor miners. De Ordinals hype is terug van weggeweest en miners lopen binnen op de torenhoge transactiekosten van de afgelopen weken.

Het gaat dus zeer goed met de bitcoin mining sector. Dit wordt gereflecteerd door de hoge koersen van grote spelers binnen de industrie zoals Marathon Digital (MARA) en Riot Platforms (RIOT). De aandeelprijzen van de twee stegen de afgelopen twee maanden respectievelijk met 231 procent en 87 procent.

De miners wrijven dus in hun handjes en boeken mooie winsten, maar op korte termijn zou dit op de BTC koers kunnen drukken. Zo noemt crypto twitter figuur Ali de afname van de bitcoin reserves van de miners “substantieel”, en hij denkt dat dit een verdere koersstijging wel eens in de weg zou kunnen zitten.

Bitcoin miners maken zich klaar voor halving

Het agressieve verkopen van bitcoin door miners lijkt overigens ook een verband te hebben met een andere ontwikkeling binnen de mining sector van afgelopen maand. In december hebben bitcoin miners namelijk meer geïnvesteerd dan in het gehele restant van 2023.

Het lijkt erop dat de miners de winsten gebruiken om capaciteiten op te schalen en materialen te vernieuwen. Deze massale innovatie heeft te maken met de aanstaande bitcoin halving in april. Na de halving zal de bitcoin mining industrie namelijk een stuk competitiever worden. Miners lijken zich op deze strijd voor te bereiden door heftig te investeren. Lees daar hier meer over.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment