Bitcoin mining difficulty keldert naar laagste niveau in maanden

Louise de Graaf


Op 5 juli is de moeilijkheidsgraad voor bitcoin (BTC) miners met maar liefst met 5,5 procent gedaald tot 79,50 T. Het is de grootste daling van de zogeheten bitcoin mining difficulty sinds maart.

Deze daling valt samen met een aanzienlijke koersdaling van de bitcoin koers. Op 5 juli zakte de BTC koers tot onder de $54.000, maar is inmiddels licht hersteld en staat op het moment van schrijven op ongeveer $57.700.


šŸš€ Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Wat is de Bitcoin mining moeilijkheidsgraad?

De bitcoin mining moeilijkheidsgraad is een maatstaf die aantoont hoe lastig het is om nieuwe bitcoin blocks te genereren. Deze moeilijkheidsgraad wordt automatisch aangepast elke 2016 blocks, wat gemiddeld elke twee weken gebeurt, gebaseerd op de veranderingen in de totale rekenkracht van het netwerk.

Deze aanpassingen zorgen ervoor dat de gemiddelde tijd om een block te vinden dicht bij de standaard 10 minuten blijft, ongeacht of de rekenkracht van het netwerk toeneemt of afneemt. Dit mechanisme houdt de uitgifte van nieuwe bitcoins en de verwerking van transacties stabiel, onafhankelijk van schommelingen in de activiteit van miners

Maar waardoor daalt de rekenkracht? Dit kan er onder andere door komen omdat er minder concurrentie is onder miners. Bijvoorbeeld als een prijsdaling van bitcoin miners dwingt om hun activiteiten te verminderen.

Ook kan regelgeving een rol spelen. In Noorwegen en IJsland zagen we bijvoorbeeld in het verleden maatregelen om het energieverbruik van miners te reguleren. Dit soort ontwikkelingen kunnen invloed hebben op schommelingen van de totale rekenkracht en daarmee ook de moeilijkheidsgraad.

Jaren geleden was het nog mogelijk om met een gewone thuiscomputer bitcoin te minen. Door de enorme stijging in de hashrate van Bitcoin, is dit in de afgelopen jaren vrijwel onmogelijk geworden. Het minen van bitcoin is enkel winstgevend met gespecialiseerde apparatuur.

Wat betekent de daling voor BTC miners?

Voor miners betekent een lagere bitcoin koers over het algemeen minder winst. Hoe lager de koers, hoe efficiƫnter de apparatuur moet zijn om winstgevend te blijven. Een lagere moeilijkheidsgraad biedt hier echter een compensatie. Miners kunnen nu meer bitcoin minen met dezelfde rekenkracht, wat hun winstgevendheid op korte termijn verhoogt.

Deze daling biedt dus tijdelijke verlichting voor miners. Hopelijk leidt dit de komende weken tot minder verkoopdruk onder de miners.

Zoals gezegd, volgt de de volgende aanpassing weer over twee weken. Of de moeilijkheidsgraad dan omhoog of omlaag gaat, is afhankelijk van de netwerkactiviteit en de totale rekenkracht van de miners in de komende twee weken.


Post Views: 0

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment