Bitcoin mining wordt zwaarder dan ooit één week voor halving

Louise de Graaf


De volgende langverwachte bitcoin (BTC) halving staat inmiddels om de hoek.

Deze week kregen we eerst nog een laatste aanpassing van de zogeheten bitcoin mining difficulty voordat de halving plaatsvindt. De moeilijkheidsgraad voor bitcoin miners ligt nu hoger dan ooit.


Aanstormende bitcoin halving kan aflopen in maandenlange patstelling

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Bitcoin mining difficulty stijgt naar hoogste niveau ooit

In de nacht tussen 10 en 11 april werd automatisch de moeilijkheidsgraad van bitcoin mining aangepast.

Dat gebeurt automatisch ongeveer elke twee weken. Bitcoin is namelijk zo ontworpen dat blocks op de blockchain van Bitcoin ongeveer elke 10 minuten worden aangemaakt.

Wanneer de concurrentie onder miners echter hoog is, wat te zien is aan de stijgende hash rate, of rekenkracht van het netwerk, dan worden transacties gemiddeld sneller dan 10 minuten verwerkt.

Om dat te compenseren moet de mining difficulty omhoog. Hetzelfde geldt ook andersom: zodra de concurrentie afneemt en het minen van bitcoin gemiddeld langer dan 10 minuten duurt, moet de mining difficulty weer omlaag.

Op 10 april, kort voor middernacht, steeg de bitcoin moeilijkheidsgraad met 3,92% naar een nieuw record van 86,39 T. Dat is de hoogste moeilijkheidsgraad ooit voor bitcoin-miners.

Nog maar een week tot de volgende bitcoin halving

De hoge concurrentie betekent dat er momenteel zeer veel bitcoin miners actief zijn.

De stijgende moeilijkheidsgraad zorgt er echter voor dat mining steeds duurder wordt. Dat wordt enigszins gecompenseerd door de stijgende prijs van bitcoin zelf.

Over ongeveer zeven dagen vindt de volgende bitcoin halving echter plaats. Dat zal toevallig op 20 april (4:20) gebeuren.

Vanaf dat moment wordt de uitgifte van nieuwe BTC gehalveerd en daarmee ook de beloningen die miners ontvangen. Dat maakt bitcoin mining plotseling twee keer zo duur.

Er is daarom een grote vrees dat niet alle bitcoin-miners de halving zullen overleven, vooral voor de kleinere partijen wordt de klap wellicht te groot.

Dat zal enigszins afhangen hoe snel de bitcoin koers kan stijgen na de halving. Dat gezegd hebbende, waren er tijdens de vorige halving, vier jaar geleden, ook grote zorgen in de markt over een massale capitulatie onder miners. Deze “death spiral” bleef echter gelukkig uit.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment