Bitcoin ziet explosieve groei van 174% als betaalmiddel in winkels

Louise de Graaf


2023 was een veel sterker jaar dan verwacht voor de crypto markt. Dat blijkt niet alleen uit de sterke stijging van de koersen, maar ook de groei in het aantal handelaren en winkels dat bitcoin (BTC) accepteert.

Volgens gegevens van BTC Map is het aantal handelaren dat bitcoin als betaalmiddel accepteert met maar liefst 174% gestegen in 2023. Jameson Lopp, medeoprichter van CasaHODL, deelde de cijfers op Twitter:


šŸŽ Begin het nieuwe jaar goed: ā‚¬10,- gratis crypto naar keuze

Explosieve groei in adoptie van bitcoin als betaalmiddel

Het aantal handelaren dat bitcoin accepteert is gestegen naar 6.126 aan het eind van vorig jaar. Het is bijna een drievoudige toename van de 2.207 in het begin van 2023.

Daar lijkt sprake te zijn van een mogelijke afrondingsfout, aangezien deze berekening op 177,6% uitkomt. Deze stijging illustreert een explosieve groei van de adoptie van bitcoin in de commerciƫle sector in 2023.

Dat is opvallend aangezien de markt had verwacht dat 2023 een zwaar jaar zou worden. In 2023 bereikte het aantal handelaren dat BTC accepteert zelfs een piek van 6.590 in september, maar het aantal maakt in oktober een kleine dip.

Een kanttekening in de bitcoin acceptatiecijfers

Er moet echter een kanttekening gemaakt worden. BTC Map maakt gebruik van data van OpenStreetMap. Dat maakt het mogelijk voor winkeliers en gebruikers om aan te geven op de map wie en waar bitcoin accepteert als betaalmiddel.

Er bestaat dus een kans dat de enorme groei het resultaat is van gebruikers die actiever de map gebruiken en winkels eraan toevoegen die BTC accepteren. Desalniettemin is het een teken van sterke groei en adoptie van bitcoin.

Volgens de map van BTC map zien vooral winkeliers in Noord- en Zuid-Amerika alsook in Europa een stijging in de acceptatie van bitcoin als betaalmiddel. In Afrika en Aziƫ is dat minder sterk, buiten de Filipijnen. In China, India en Rusland wordt volgens de map bijna geen bitcoin geaccepteerd.

De meeste handelaren en winkeliers houden overigens zelf geen bitcoin vast. Veruit de meesten kiezen ervoor om meteen hun bitcoin om te zetten in fiatvaluta zodra ze deze ontvangen.

Ondanks deze sterke groei in de adoptie van bitcoin, was onlangs op Crypto Insiders te lezen dat litecoin (LTC) het meest gebruikte betaalmiddel is in crypto.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment