Bitcoin’s marktaandeel op bijzondere piek, altcoins verliezen terrein

Louise de Graaf


Bitcoin (BTC) en de rest van de cryptomarkt hebben het afgelopen weekend flink geleden onder de escalerende spanningen in het Midden-Oosten. De bitcoin koers is hard onderuit gegaan, maar altcoins zijn vele malen harder geraakt. Als gevolg is de bitcoin dominantie, ofwel bitcoin’s marktaandeel in de cryptomarkt, tot een opmerkelijke piek gestegen. Met de Bitcoin halving binnen handbereik voorspelt een gerenommeerde analist meer pijn voor altcoins in verhouding tot bitcoin.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Bitcoin dominantie op hoogste punt in jaren

Op zaterdagavond, toen de cryptomarkt in een bloedbad veranderde na de aanval van Iran op Israël, steeg de bitcoin dominantie tot zijn hoogste punt in 3 jaar tijd. Rond 21:00 uur werd een piek van vlak boven de 57 procent bereikt. Dit markeert de hoogste bitcoin dominantie sinds april 2021.

De bitcoin dominantie geeft het aandeel van bitcoin in de totale waarde van de cryptomarkt aan. Het wordt berekent door de marktkapitalisatie van bitcoin te delen door de marktkapitalisatie van alle cryptomunten bij elkaar opgeteld, en het resultaat te vermenigvuldigen met 100.

De stijgende bitcoin dominantie betekent simpelweg dat altcoins minder goed presteren dan ‘s werelds grootste crypto. De onrust in het Midden-Oosten heeft de meeste grote altcoins met 30 procent of meer doen dalen, terwijl bitcoin’s prijsdaling enigszins binnen de perken bleef. De bitcoin koers stond zaterdagavond slechts kortstondig op een dieptepunt van $60.000, wat een totale daling van 15 procent weerspiegelt in 2 dagen tijd.

De bekende crypto-analist Benjamin Cowen heeft op socialmediaplatform X zijn verwachting gedeeld voor het verdere verloop van de BTC dominantie. Naar zijn mening zal deze de komende maanden verder stijgen, tot grofweg 60 procent. Dit betekent niet dat hij anticipeert op een koersstijging voor bitcoin. Altcoins zullen naar zijn idee verder terrein verliezen binnen de cryptomarkt.

Bitcoin en cryptomarkt deels hersteld

De cryptomarkt is vandaag sterk begonnen aan de nieuwe week. De prijs van bitcoin is alweer hersteld tot ruim boven de $66.000. De goedkeuring van de eerste bitcoin en ethereum (ETH) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) in Hongkong hebben een grote bijdrage geleverd aan de marktopleving.

Terwijl de bitcoin koers zich alweer dicht bij zijn niveau van vóór de grote crash bevindt, hebben veel altcoins nog een lange weg te gaan. Deze week vindt bovendien de langverwachte Bitcoin halving plaats, waardoor bitcoin volop in de schijnwerpers staat.


Post Views: 60

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment