Bitcoinvoorraad El Salvador onthult, verwachtingen overtroffen

Louise de Graaf


Alweer meer dan twee jaar geleden, in september 2021, was El Salvador het eerste land dat bitcoin (BTC) omarmde als wettig betaalmiddel, en tevens aankocht. Nog nooit eerder onthulde het land met president Nayib Bukele zijn bitcoin bezittingen aan een specifiek adres, maar daar is nu verandering in gekomen. En wat blijkt? Het zijn veel meer bitcoins dan menig investeerder dacht.


🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto

Schattingen van bezittingen lager

De eerste aankopen van het land El Salvador lag de prijs van bitcoin rond de 52.000 dollar. Inmiddels is de prijs enorm gestegen en behaalde het afgelopen donderdag een prijs van bijna 74.000. Dit zou betekenen dat El Salvador met zijn eerste aankopen inmiddels op een behoorlijke winst staat.

Voorheen deed de president Bukele, vaak met berichten op social media, uitspraken over de omvang van zijn bitcoin bezittingen. Daarnaast gaf hij ook nog af en toe updates wanneer El Salvador meer bitcoins ging bijkopen. Toch wist niemand precies hoeveel het land in bezit had en schatten zogenoemde publieke trackers het op minder dan 3.000 bitcoins.

Meer dan 5.000 bitcoins

Recente onthullingen tonen aan dat het aanzienlijk meer bitcoins bezit dan aanvankelijk werd gedacht. In een bericht op X van Bukele verwees de president naar El Salvador’s eerste bitcoin spaarvarken. Hierbij liet hij ook een foto zien van een cold wallet, een wallet die niet is verbonden met het internet en waar cryptocurrencies opgeslagen kunnen worden. In deze wallet stond maar liefst 5.689,68 BTC van een waarde van rond de 400 miljoen dollar.

Eerste keer onthulling van bezittingen

Het is de eerste keer dat Bukele de bezittingen van El Salvador aan een specifiek adres koppelt en openbaar maakt aan het grote publiek. De overdrachten vonden afgelopen week plaats, maar het grootste gedeelte op donderdag. Volgens blockchain-analysebedrijf Arkham Intelligence was het grootste deel van de bitcoins afkomstig van Bitfinex.

Eerder deze week gaf Bukele nog aan dat het land niet alleen aan bitcoins komt door het kopen ervan. Zo kreeg El Salvador met het verkopen van paspoorten, via valuta conversies voor bedrijven, uit de mijnbouw en uit de overheidsdiensten ook bitcoins. Het is dus mogelijk dat het land nog meer bitcoin bezit dan wat er op deze coldwallet staat.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment