Bitvavo winst in 2022 flink onderuit, maar het is niet wat het lijkt

Louise de Graaf


Onlangs heeft de grote Nederlandse crypto exchange Bitvavo zijn jaarrekening voor 2022 ingediend bij de Kamer van Koophandel (KvK). Daaruit zou blijken dat de winst van Bitvavo in dat jaar met 99,7% is gedaald. Maar, zo laat Bitvavo in een reactie weten, de cijfers zijn minder dramatisch dan ze er misschien uitzien.


Bekende crypto influencer licht volgers op met betaalde promoties

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

Bitvavo in de cryptowinter

Het jaar 2022 stond grotendeels in het teken van de cryptowinter. In deze periode daalden de crypto koersen flink en vielen meerdere grote bedrijven om. Dit had ‘impact op het algehele sentiment van beleggers’, aldus de exchange in het rapport.

Ondanks de moeilijke omstandigheden voor zowel beleggers als bedrijven, wist Bitvavo alsnog een positief resultaat van 55,4 miljoen euro te behalen. Maar de daadwerkelijke winst valt een stuk lager uit. In 2022 kwam de nettowinst uit op slechts 382.000 euro.

Waarom Bitvavo’s winst zo laag uitviel

Het grote verschil tussen het positieve resultaat en de daadwerkelijke winst heeft alles te maken met de situatie bij Digital Currency Group (DCG) en Genesis. Daar stalde Bitvavo 280 miljoen euro als onderdeel van zijn staking-dienst. Klanten konden zodoende een passief inkomen verdienen met hun crypto.

Door de domino aan bedrijven die in 2022 begon te vallen, kon crypto-leenplatform Genesis dit passieve inkomen echter niet meer uitkeren, waarna een faillissement snel volgde. Dit terwijl Bitvavo dus nog 280 miljoen euro bij die partij had staan.

De onderhandelingen om dit geld terug te krijgen lopen nog. Bitvavo verwacht dat het overgrote deel van dit geld weer terugkomt, maar niet alles. Daarom nam het in 2022 een afschrijving 55 miljoen euro op de uitstaande claim, wat inhoudt dat Bitvavo het mogelijke verlies al heeft gedekt vanuit de lopende resultaten.

De onderhandelingen met DCG en Genesis bevinden zich in een afrondende fase. Bitvavo verwacht dat deze het einde van het eerste kwartaal van 2024 afgerond zullen worden. Hierna beginnen de terugbetalingen.

Het Nederlandse handelsplatform heeft altijd benadrukt dat klanttegoeden nooit in gevaar zijn geweest en dat het eventuele verliezen zelf zal dekken (waaronder middels de afschrijving die in 2022 is gedaan).

Reactie op positieve resultaten

Ondanks de klap die Bitvavo te verwerken kreeg in 2022 behaalde het dus alsnog een onderliggend positief resultaat. De CEO van het platform, Mark Nuvelstijn, is dan ook positief:

“Deze resultaten zijn een mooie bevestiging voor ons robuuste en gebruiksvriendelijke platform en het sterke merk dat we de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Dit zien we terug in de continue, organische groei van klanten, niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten.”

Bitvavo heeft grootse plannen in Europa. Onlangs ontving het vergunningen in Oostenrijk en Frankrijk. De exchange heeft de ambitie “de leidende cryptobeurs in Europa te worden.”

Post Views: 190Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment