Coinbase maakt grote kans op succes in belangrijke rechtszaak

Louise de Graaf


Coinbase, een van de grootste cryptobeurzen ter wereld, staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling vanwege een lopende rechtszaak met de Securities and Exchange Commission (SEC). Het bedrijf heeft onlangs een volledige afwijzing van de rechtszaak geëist, al is het afwachten of dit verzoek wordt ingelicht.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Coinbase ligt voorop in de strijd

Coinbase zit vol vertrouwen in de zaak waarbij het onder andere een volledige afwijzing van de SEC-rechtszaak nastreeft. De beurs wordt ervan beschuldigd dat het illegaal effecten heeft verkocht en dat het handelsplatform niet aan de registratievereisten heeft voldaan. Coinbase ontkent deze aantijgingen nog altijd en beweert dat de aard van de crypto’s die het aanbiedt niet als effecten moeten worden beschouwd.

De financiële toezichthouder in de Verenigde Staten stelt dat Coinbase onder haar regelgeving valt omdat het klanten-activa inzet, beloningen namens klanten verdient en deze teruggeeft. Dit wordt beschouwd als betrokkenheid bij het aanbieden en verkopen van beleggingscontracten.

Elliott Stein, senior geschil-analist bij Bloomberg, geeft aan dat de kans op mislukking voor Coinbase in de lopende rechtszaak tegen de SEC minimaal is. Stein voorspelt dat er een kans van 70% is dat de beurs volledig wordt vrijgesproken in deze juridische kwestie.

Stein legt in een bericht op X (voorheen Twitter) uit dat hij ervan overtuigd was dat Coinbase succesvol bezwaar kon maken tegen bepaalde SEC-aantijgingen. Overigens ging hij er niet van uit dat het cryptobedrijf zich tegen de beschuldigingen met betrekking tot het staking rewards-programma kan verzetten.

Tijdens de hoorzitting werd dit optimisme steeds groter: “Ik ging de hoorzitting in met de gedachte dat Coinbase op deze motie wellicht afwijzing van de belangrijkste claims van de SEC zou winnen (met betrekking tot handel), maar misschien niet bij staking en brokerclaims. Ik vertrok met de gedachte dat Coinbase volledige afwijzing zou winnen.”

Anders dan Ripple-rechtszaak

Stein gaat vervolgens verder met zijn betoog en spreekt van een keerpunt. Hij stelt dat Coinbase een “nauwkeurigere definitie” gaf van een ‘beleggingscontract’ dan de SEC zelf.

“Mijn standpunt is dat de door Coinbase aangeboden definitie overtuigender is, waarbij investering in een bedrijf vereist is in plaats van alleen in een ecosysteem, samen met een afdwingbare verplichting”, aldus de Bloomberg-analist.

Daarbij refereert hij naar de zaak van de SEC tegen Ripple, waarbij de rechter besloot dat XRP niet als een effect wordt beschouwd met betrekking tot verkopen op cryptobeurzen.

Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment