Controversieel netwerk Worldcoin deelt gratis crypto uit

Louise de Graaf


Cryptocurrencies concurreren in feite met iets waar overheden voorheen een strikte monopolie op hadden: geld. Maar crypto en blockchain kunnen voor veel meer dingen worden gebruikt. Worldcoin beseft zich dat als geen ander. Een nieuw project moet de toekomst van dit controversiële netwerk meer kracht bijzetten.


Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀

Worldcoin deelt crypto uit

In een persbericht schrijft Worldcoin dat de organisatie het ‘Wave0-programma’ heeft gelanceerd. Dit project zal giften ter waarde van 5 miljoen Amerikaanse dollar distribueren binnen de achterban van het project, en heeft als doel om het ecosysteem verder te laten groeien, en om nieuwe Worldcoin-projecten aan te moedigen.

Er zullen drie bestemmingen van giften zijn, waarin ontwikkelaars vooralsnog centraal staan. ‘Community Grants’ hebben een limiet van 5.000 WLD (momenteel omgerekend 12.000 dollar) per project. Deze giften zullen voor evenementenorganisatoren, sponsorschappen en hackathons zijn.

De tweede categorie heet ‘Project Grants’ en zijn voor ambitieuzere projecten, die elk tot 25.000 WLD kunnen krijgen. De derde categorie heeft geen limiet en is voor de meest gedurfde projecten.

De giften zullen worden uitgegeven in WLD, de eigen cryptocurrency van het project. De bedenkers kunnen er samen met de Worldcoin Foundation ook voor kiezen om de giften te denomineren in Circle’s USDC of een andere stablecoin, aldus de stichting. Regulatie zou hierin een belangrijke factor zijn.

Overheden niet blij met Worldcoin

Het is namelijk geen geheim dat Worldcoin een doorn in het oog is van veel overheden, waaronder binnen de Europese Unie. Bijna direct na de introductie van de token werd bekend dat regulerende instanties van Duitsland en Frankrijk al onderzoek deden naar of het wel legaal is wat Worldcoin van plan is.

Het plan is namelijk om mensen wereldwijd te voorzien van Universal Basic Incone (UBI), wat inkomensongelijkheid tegen moet gaan. Maar hiervoor moeten deelnemers hun identiteit vastleggen met een irisscanner. Voorheen waren overheden de enige partijen die op grote schaal identiteitscontroles uit mochten voeren, helemaal als het ging om uitkeringen. Beleidsmakers hadden net als de crypto-industrie hun twijfels bij de claims dat de identiteiten van klanten goed zouden worden beschermd.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment