Crypto analisten voorspellen wanneer een XRP beursfonds eraan komt

Louise de Graaf


Begin deze maand zijn de eerste 11 Amerikaanse spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) goedgekeurd. Dit opent in theorie de deuren voor vergelijkbare Exchange Traded Funds voor altcoins. De markt hoopt dat XRP één van de coins is waarvoor ook een spot-ETF goedgekeurd zal worden, maar volgens analisten zal dit niet zo snel gebeuren.


Start gratis met crypto 📈: Bitvavo geeft alle Nederlanders vandaag €10 gratis crypto naar keuze 🚀. Meld je vandaag aan 🚀

Toch niet binnenkort spot-ETF voor XRP?

CoinShares’ productdirecteur Townsend Lansing verklaarde aan Cointelegraph dat een ETF voor XRP uitsluitend mogelijk is als de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) gedwongen is om XRP niet te reguleren als een effect.

De beleidsmaker klaagde Ripple eind 2020 aan omdat het van mening is dat het XRP heeft verkocht als ongeregistreerd effect (een type beursproduct), wat niet mag. Deze rechtszaak loopt nog steeds, ondanks dat de rechter afgelopen zomer verklaarde dat de coin op de secundaire markt niet onder de effectenwet is verkocht. Naar verwachting zal de rechtszaak aankomende april worden beëindigd.

Toch lijkt de SEC niet bepaald bereid te zijn om zijn harde beleid in te dammen. Onlangs vroeg het Ripple om financiële documenten te tonen, wat Ripple op zijn beurt absurd vond. De beleidsmaker doet dus nog steeds moeite om de rechtszaak naar zijn hand te zetten. Ook het goedkeuren van de nieuwe bitcoin-ETF’s ging met flinke tegenzin; de stap was géén goedkeuring van bitcoin zelf.

Niet alle hoop op crypto spot-ETF’s verloren

Scott Johnsson van Van Buren Capital verklaarde aan de crypto-krant dat de kans op goedkeuring van zo’n XRP-beursfonds erg klein is. Hier zou een ander bestuur bij de SEC voor nodig zijn.

Max Shannon, eveneens analist bij CoinShares, benadrukte bovendien dat het meer dan een decennium heeft geduurd voordat de eerste spot-ETF’s in de Verenigde Staten goedgekeurd werden. In de zomer van 2013 deed de Winklevoss-tweeling namelijk al zo’n aanvraag, maar met geen succes.

Toch is er nog hoop voor spot-ETF’s voor altcoins. De eerste aanvragen voor dergelijke ethereum (ETH) beursfondsen lopen namelijk al. Ook Ripple-CEO Brad Garlinghouse noemde onlangs de komst van spot-ETF’s voor andere coins een garantie, alhoewel hij geen woord durfde te zeggen of deze ook in het verschiet liggen voor XRP.

Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment