Crypto behaalt grote overwinning in Binance & SEC rechtszaak

Louise de Graaf


In de rechtszaak tussen Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, en de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse toezichthouder, heeft een rechter een belangrijk oordeel geveld ten gunste van de crypto-industrie.


🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Secundaire verkoop van crypto als BNB valt niet onder effectenwet

Rechter Amy Berman Jackson van de Amerikaanse rechtbank in het district van Colombia oordeelde dat de secundaire verkoop van Binance’s BNB en andere cryptovaluta niet onder de Amerikaanse effectenwetgeving valt. Daarmee zegt de rechter dat voor de verkoop van crypto op beurzen geen vergunning nodig is en het niet valt onder het toezicht van de SEC.

Wanneer bepaald moet worden of iets kan worden gezien als effect, moet men volgens de rechter niet alleen kijken naar het product zelf, maar ook naar de omstandigheden waarin het product verkocht wordt. In de Verenigde Staten bestaat een regulerend kader om te bepalen of iets kan worden aangemerkt als effect. Hiervoor voert men de zogenoemde ‘Howey’ test uit.

Een van de belangrijkste checks in deze test is of de aankoop of investering is gedaan met een winstoogmerk. Wanneer dit niet zo is, is de kans dat het beschouwd moet worden als effect al een flink stuk kleiner. De SEC was er niet in geslaagd om de rechter te overtuigen dat BNB enkel gekocht werd om winst te maken.

Veel juridische strijd tussen SEC en crypto exchanges

De uitspraak van de rechtbank kan positieve gevolgen hebben voor andere crypto-gerelateerde rechtszaken. Uitspraken worden namelijk regelmatig gebruikt voor andere rechtszaken om bijvoorbeeld een standpunt te versterken. In de zomer van 2023 oordeelde een rechter ook al dat de secundaire verkoop van XRP niet onder de effectenwetgeving valt. Er zijn echter andere zaken sindsdien geweest waar een rechter wel in  het voordeel van de SEC oordeelde.

Sinds de val van FTX, wat veel ellende met zich meegebracht, probeert de toezichthouder kosten wat het kost eenzelfde scenario te voorkomen. Echter zijn veel personen uit de crypto-industrie niet te spreken over de houding van de commissie. Met haar beleid zouden het vooral voor zorgen dat de ontwikkeling van de cryptomarkten wordt belemmerd.

In juni 2023 bestempelde de SEC een 68 tal cryptocurrencies als effecten, toen het cryptobeurzen Binance en Coinbase aanklaagden voor schending van de effectenwetgeving. Op 9 juli staat een hoorzitting gepland tussen de SEC en Binance.US, de Amerikaanse tak van de beurs. Via het sociale mediaplatform X heeft het handelsplatform al laten weten klaar te zijn voor een langere juridische strijd.


Post Views: 0

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment