Crypto beurs FTX verkoopt Europese tak terug voor fractie van de prijs

Louise de Graaf


FTX, de enorme crypto beurs die in 2022 ten onder ging, heeft een belangrijke en opvallende stap genomen in zijn faillissementsprocedure.

Het gaat namelijk de Europese tak van het bedrijf, die het drie jaar geleden overnam, weer terug verkopen aan de oorspronkelijke eigenaren.


Crypto exchange Bybit stopt meerdere diensten in Nederland, wat nu?

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

Crypto beurs FTX “overbetaalde massaal” voor Europese tak

FTX heeft een overeenkomst getroffen om FTX Europe terug te verkopen aan zijn oprichters voor $32,7 miljoen. Dat meldt persbureau Reuters op 24 februari.

FTX Europe heette oorspronkelijke Digital Assets AG (DAAG), en was een Zwitserse startup die in 2021 werd overgenomen voor maar liefst $323 miljoen

Dat bekent dus dat FTX de beurs terug verkoopt met een enorm verlies. Dat suggereert dat FTX moeite had om andere kopers te vinden voor de Europese tak. FTX concludeert dat dit de beste beslissing is voor zijn schuldeisers.

Voordat de deal werd gesloten, probeerde FTX de oorspronkelijke uitgaven voor de overname terug te krijgen. FTX had zelfs een rechtszaak aangespannen waarin het beweerde dat het “massaal overbetaalde” voor de overname.

Beide partijen klaagden elkaar aan

De oorspronkelijke oprichters van DAAG waren het hier niet mee eens. Zij ontkenden de aantijgingen en dienden vervolgens juist een aanklacht tegen FTX in.

Beide aanklachten werden afgelopen week ingetrokken. FTX meldt dat het onnodig duur en tijdrovend was geweest om met de rechtszaak door te zetten. Ook zou oud-CEO Sam Bankman-Fried niet kunnen getuigen. Hij is inmiddels veroordeeld en zit in de gevangenis.

In 2022, toen FTX net onder ging, wilden nog meerdere bedrijven maar al te graag de Europese tak overnemen. Een van deze partijen was niemand minder dan Coinbase, de grootste crypto beurs van de VS.

Ook crypto.com toonde naar verluidt interesse in FTX Europe. Inmiddels was echter niemand nog geïnteresseerd in de overname. Desondanks is DAAG oprichter Robin Matzke blij met de verkoop:

“We zijn blij dat we snel uitbetalingen kunnen ondersteunen aan EU klanten,” aldus Matzke.

FTX kreeg ook onlangs toestemming van een rechter om $1 miljard aan aandelen te verkopen van Anthropic, een AI-bedrijf.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment