Crypto-exodus schokt markt, $584 miljoen weggehaald bij fondsen

Louise de Graaf


De markt voor crypto beleggingsproducten, waaronder bitcoin (BTC) fondsen, heeft onlangs een aanzienlijke uitstroom van kapitaal gezien. Volgens een recent rapport van investeringsfirma CoinShares zet deze trend zich voort voor de tweede opeenvolgende week. Het nieuws volgt op een moment waarin de markt al behoorlijk negatief is.


🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin en grote markten leiden de uitstroom

Bitcoin werd het zwaarst getroffen met een uitstroom van 630 miljoen dollar. Deze beweging droeg significant bij aan de totale uitstroom van 584 miljoen dollar uit de digitale beleggingsproducten die CoinShares monitort. In totaal is er de afgelopen twee weken 1,2 miljard dollar aan waarde verdwenen uit deze sector.

Op geografisch niveau laten de cijfers een gevarieerd beeld zien. De Verenigde Staten noteerden de grootste uitstroom met 475 miljoen dollar, gevolgd door Canada met 109 miljoen dollar. Daarentegen zagen Zwitserland en Brazilië juist een instroom van respectievelijk 39 miljoen en 48,5 miljoen dollar.

Opvallend is dat het handelsvolume in ETP’s (Exchange Traded Products) daalde naar het laagste niveau sinds de lancering van de Amerikaanse exchange-traded funds (ETF’s) in januari.

Positieve trends bij solana en polygon

Naast bitcoin zag ook ethereum (ETH), de tweede grootste cryptocurrency, een aanzienlijke uitstroom van 58 miljoen dollar. Echter, niet alle cryptocurrencies ondervonden een negatieve trend. Enkele altcoins, waaronder solana (SOL), litecoin (LTC) en polygon (MATIC), noteerden kleine instromen.

Opmerkelijk was verder de instroom van 98 miljoen dollar in zogenoemde multi-asset producten. Dit zijn beleggingsproducten die blootstelling bieden aan meerdere cryptocurrencies tegelijk. Deze instroom suggereert dat sommige beleggers mogelijk kiezen voor een meer gespreide strategie in de huidige marktomstandigheden.

Netto stroomde er dus kapitaal weg uit de fondsen. James Butterfill, hoofd onderzoek bij CoinShares, biedt een mogelijke verklaring voor de recente marktbewegingen: “Wij geloven dat dit een reactie is op het pessimisme onder beleggers over de vooruitzichten op renteverlagingen door de FED dit jaar.” De beslissingen omtrent de rentestanden heeft vaak een grote impact op risicovollere activa zoals crypto.

In recent bitcoin nieuws werd al duidelijk dat het sentiment niet al te best is. Zo was er het nieuws over de cryptobeurs Mt. Gox. De aankondiging van een mogelijke terugbetaling van bijna 9 miljard dollar aan bitcoin aan schuldeisers van het failliete handelsplatform veroorzaakte een versnelde koersdaling. Dit leidde tot een ‘long squeeze‘, waarbij 220 miljoen dollar aan long posities werden geliquideerd in 24 uur. Bovendien zette de uitstroom bij bitcoin-ETF’s door, met gisteren een netto-uitstroom van 174,5 miljoen op één dag, volgens data van Farside.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment