‘Crypto kan uitkomst zijn voor mensen zonder toegang tot banken’

Louise de Graaf


De Securities and Exchange Commission (SEC) van Nigeria is een stuk positiever over crypto dan voorheen. Het land wil crypto inzetten om financiële diensten te leveren aan het deel van de bevolking dat geen toegang heeft tot banken. Emomotimi Agama, de directeur van de SEC, sprak hierover tijdens de jaarlijkse conferentie van de Association of Capital Market Academics of Nigeria in 2024.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto

Bitcoin de sleutel tot financiële inclusie in Nigeria

Agama is van mening dat bitcoin (BTC) een grote rol kan spelen in het huidige financiële netwerk van het land. Dat heeft alles te maken met de lage kosten om geld over te maken, waardoor Nigerianen in het buitenland makkelijker geld kunnen versturen naar het thuisland.

Volgens Agama heeft de Nigeriaanse cryptomarkt momenteel een waarde van meer dan $400 miljoen. Hij voorspelt dat deze markt in 2028 gegroeid zal zijn tot een volume van $52,5 miljoen. Momenteel gebruikt ongeveer 33,4 procent van de Nigerianen cryptocurrencies, of houden ze zich ermee bezig. Dat biedt een groot potentieel voor financiële inclusie. En dat terwijl het land nog niet zo lang geleden een cryptoverbod kende.

Cryptocurrencies kunnen met name voordelig zijn voor de 38 miljoen Nigerianen zonder bankrekening. Agama wees erop dat alhoewel velen geen bankrekening hebben, zij wel toegang hebben tot digitale wallets.

Dit komt doordat banken vaak veel informatie willen hebben voordat een rekening geopend kan worden, wat bij wallets niet hoeft. Als men bijvoorbeeld in een sloppenwijk woont en geen officieel adres heeft, krijgt men sneller een wallet dan een bankrekening.

“Sommige mensen hebben geen bankrekening, maar wel een wallet”, stelde de directeur.

Deze wallets kunnen fungeren als een alternatief voor traditionele bankdiensten. Dat maakt het gemakkelijker voor mensen om deel te nemen aan de financiële wereld.

Nigeriaanse cryptomarkt kent enige uitdagingen

Ondanks de voordelen erkende Agama ook de uitdagingen die gepaard gaan met het gebruik van crypto. Deze omvatten regelgevende onzekerheid, beveiligingskwesties en een gebrek aan financiële geletterdheid. Om deze uitdagingen aan te pakken, pleit Agama onder andere voor een gebalanceerde regulering. Ook ziet hij dat er verbeterde cyberbeveiligingsmaatregelen en financiële educatie nodig is.

Sinds zijn benoeming door president Bola Ahmed Tinubu in april, heeft Agama stappen ondernomen om de regelgeving rondom digitale assets te verbeteren. De SEC heeft wijzigingen doorgevoerd in de regels voor de uitgifte, handelsplatforms en bewaring van digitale assets. Deze regels zijn bedoeld om aanbieders van digitale diensten in lijn te brengen met de nieuwe regelgeving en om de markt te beschermen.


Post Views: 101

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment