Crypto markt in spanning, kans op dump van €1,21 miljard GBTC

Louise de Graaf


Het failliete crypto leenbedrijf Genesis krijgt vandaag te horen of ze €1,21 miljard aan bitcoin (BTC) ETF aandelen van Grayscale mogen verkopen. Het gaat om Grayscale’s GBTC fonds, dat het de laatste tijd erg zwaar heeft. De ETF heeft te maken met enorme outflows, en de aankomende ‘dump’ van deze aandelen zou aardig wat impact kunnen hebben.


Bitcoin ETF leegloop is ‘achter ons’, volgens bankgigant JPMorgan

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Crypto lender Genesis wil megabedrag aan GBTC op de markt dumpen

Het failliete bedrijf Genesis is momenteel bezig met het terugbetalen van schuldeisers, na hun faillissement begin 2023. Vandaag zal een rechter in een hoorzitting bepalen of ze een bedrag van maar liefst €1,21 miljard aan GBTC aandelen mogen verkopen. Dit fonds staat overigens 2,5% in de plus vandaag door de stijgende BTC koers, wat de verkoop des te winstgevender maakt.

Het verkopen van deze aandelen kan aardig wat roering veroorzaken. Ondanks dat het aandelen zijn en geen cryptocurrencies, wordt er indirect een megabedrag aan bitcoin op de markt gedumpt. Grayscale wil de aandelen zo snel mogelijk verkopen, om van de huidige hoge bitcoin prijs te profiteren. Vandaar dat ze deze actie, die pas vier dagen geleden werd bekendgemaakt, zo snel mogelijk aan de rechter wilden voorleggen.

Dat betekent wel dat alle aandelen in één keer op de markt worden gebracht. En dat terwijl Grayscale’s bitcoin ETF het de laatste tijd al erg zwaar heeft. Het fonds heeft de afgelopen paar weken $5 miljard zien verdwijnen nadat klanten voor goedkopere concurrenten kozen. BlackRock’s gloednieuwe ETF bijvoorbeeld, met lagere handelskosten, heeft momenteel een omvang van $2 miljard. 

Bitcoin koers stijgt hard met halving in het vizier

Ondanks het nieuws staat de bitcoin koers vandaag dik in de plus. Met een stijging van 4,5% in maar 24 uur is bitcoin rap onderweg naar het niveau van voor de bitcoin ETF’s. In de anticipatie van de goedkeuring van deze beursfondsen is de prijs hard gestegen, maar na de lancering ging het bergafwaarts. Daar lijkt de munt zich van te herstellen, mogelijk met de bitcoin halving in april in het vizier.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment