Crypto markt wint terrein in de strijd tegen Noord-Korea

Louise de Graaf


In een rapport van Chainalysis wordt beweerd dat Noord-Koreaanse hackers in 2023 aanzienlijk minder crypto hebben gestolen in vergelijking met voorgaande jaren. Het onderzoek wijst op een opmerkelijke afname van 50% in de gestolen digitale activa, wat een positieve ontwikkeling is in het licht van de voortdurende zorgen over crypto-criminaliteit.


🎁 Begin het nieuwe jaar goed: €10,- gratis crypto naar keuze

Grote afname in cryptocriminaliteit

Volgens het rapport hebben hackergroepen gelinkt aan de Democratische Volksrepubliek Korea (DPRK) in 2023 minder crypto-misdaden gepleegd dan in voorgaande jaren. Chainalysis, een blockchain-analysebedrijf, onthult dat de Noord-Koreaanse hackers in 2022 maar liefst $1,7 miljard buitmaakte in 15 hack-incidenten.

In 2023 schat Chainalysis dat de hackergroepen ongeveer $1 miljard aan crypto stalen. Dit deden de Noord-Koreanen niet in vijftien, maar twintig hack-incidenten. Dit laat zien dat ondanks meer exploits, de hackers de waarde van hun illegale winsten niet konden overtreffen in vergelijking met het voorgaande jaar.

Deze bevindingen zijn gebaseerd op uitgebreide analyses van blockchain-activiteiten en transactiegegevens.  De data wijst een overtuigende trend aan waarbij er, met 2023 als goed voorbeeld, steeds minder illegale cryptotransacties plaatsvinden.

Cryptobeveiliging is een constant evoluerend proces

De vice-president van onderzoek bij Chainalysis, Erin Plante, verwacht dat hacks gelinkt aan Noord-Korea steeds geavanceerder en diverser zullen worden. Plante legt uit dat de hackers hun activiteiten nu meer zullen gaan richten op gecentraliseerde services en wallets. Dit omdat de decentralized finance (DeFi) wallets, waar de hackers de grootste buit maakten, steeds betere beveiligingsmaatregelen treffen.

De makkelijkste doelwitten liggen volgens Plante bij de phishing en sociale-media scams. De leidinggevende beschrijft deze aanvallen als “oude” hacktactieken die simpel kunnen worden voorkomen door middel van educatie en bewustwording van werknemers.

Algemene beveiligingspraktijken vormen een belangrijke basis voor een sterke cybersecuritystrategie, en organisaties moeten ervoor zorgen dat elke werknemer waakzaam is en op de hoogte is van de technische aspecten van cyberverdediging”, ligt Plante toe.

Daar voegt Plante aan toe dat hackers mogelijk meer tijd nodig hebben op een netwerk om een hack te kunnen voorbereiden. Dit zou de behoefte aan verbeterde monitoring van netwerken en beveiliging benadrukken.

De vicepresident verwacht in ieder geval dat Noord-Koreaanse hackers altijd wel door zullen blijven gaan. Volgens haar zijn er immers altijd wel nieuwe alternatieven om activa te kunnen stelen.

“Hun vermogen om snel te evolueren, terwijl deuren voor hen gesloten worden, blijft hen een geavanceerde tegenstander maken”, sluit Plante af.

Post Views: 4



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment