Crypto memecoin-hype zorgt voor zorgwekkende daling NFT-verkopen

Louise de Graaf


Elke bullmarkt van cryptocurrencies heeft wel één type activa die de meeste aandacht trekt. In de bullmarkt van 2022 waren dat vermoedelijk non-fungible tokens (NFT’s), waar toentertijd eigenlijk nog nooit iemand van had gehoord. 2024 is vooral het jaar van de memecoins, en voor NFT’s is dat niet gunstig. De verkoopaantallen van NFT’s zijn dit jaar flink lager.

NFT’s zijn allesbehalve dood volgens crypto-analist

NFT's zijn allesbehalve dood volgens crypto-analist

NFT’s weer minder populair

Uit data van CryptoSlam blijkt dat in het tweede kwartaal van 2024 voor 2,4 miljard dollar aan NFT’s is verkocht. Dat is 44% minder dan in het eerste kwartaal, toen ging het nog om zo’n 4,1 miljard dollar.

De best verkopende maand van dit jaar was maart; toen is ruim 1,6 miljard dollar aan NFT’s verkocht. Sindsdien zit de NFT-handel in een neerwaartse trend, eigenlijk net als de crypto-markt in zijn geheel. “Het tweede kwartaal was zwaar, bitcoin daalde met 15% en veel altcoins daalden veel harder,” verklaarde Apollo Crypto-CIO Henrik Andersson aan Cointelegraph.

De enige sector die duidelijk goede prestaties heeft gehaald is die van de memecoins, die met een gemiddeld rendement van ruim 1.800% in de eerste helft van 2024 beter presteerde dan welke sector dan ook. Ook in het tweede kwartaal bleven veel van deze tokens relatief sterk, en stegen zelfs hoog boven de rest uit.

Niet alle memecoins populair

Volgens Andersson komt de zwaarmoedige NFT-trend doordat memecoins de aandacht stelen van NFT’s. Toch gaat het vooral om kleinere, jonge memecoins. De tokens die al langer bestaan en veelal ook de bearmarkt hebben overleefd zijn net zo hard gedaald als veel andere volatiele altcoins. Dogecoin (DOGE) en shiba inu (SHIB) zijn namelijk met respectievelijk 47% en 64% gedaald.

Bij winstgevendere memecoins moet je bijvoorbeeld denken aan verschillende nieuwe ‘PoliFi-coins’, zoals de op Trump gebaseerde MAGA-coin. Ook pepe (PEPE) was opnieuw populair.

Door de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn memecoin-fans in de ban van nieuwe tokens die in het teken staan van de verschillende kandidaten. Het is al gebleken dat deze tokens een enorm risico met zich meedragen, eigenlijk net als NFT’s. Onlangs zijn verschillende PoliFi-tokens hard gedaald toen het gerucht ging dat Donald Trump zijn eigen cryptocurrency voorbereidt.


Post Views: 0

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment