Crypto of cash? FTX slachtoffers stemmen hoe zij uitbetaald krijgen

Louise de Graaf


In november van 2022 ging het goed mis met de crypto exchange FTX. De oprichter en CEO Sam Bankman-Fried bleek ermee vandoor te gaan met miljoen aan fondsen van gebruikers. 

Inmiddels zijn de schuldeisers van de failliete exchange FTX weer een stap verder bij het ontvangen van (een deel) van hun fondsen. Rechter John Dorsey, van de Amerikaanse faillissementsrechtbank in Delaware, heeft namelijk op 25 juni het stemplan van de failliete exchange goedgekeurd.


ūüöÄ Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

FTX crediteuren zijn het niet eens

Een stemplan van de failliete cryptobeurs FTX is goedgekeurd. Het bedrijf heeft toestemming gekregen om crediteuren te vragen hoe ze hun fondsen terug willen krijgen. De beurs heeft meer dan $9 miljard aan schulden. De fondsen terugkrijgen kan tegen de huidige waarde, zowel in crypto als in cash.

De crediteuren zijn het nog niet volledig met elkaar eens. Het liquidatieplan van het bedrijf stelt een terugbetaling van 118%. Dit geldt voor 98% van de crediteuren met claims onder de $50.000.  

De activa die schuldeisers terugkrijgen zijn bepaald op het moment van het faillissement van FTX in november 2022. Gezien de koersen toen een stuk lager stonden, krijgen ze alsnog aanzienlijk minder terug. 

Veel crediteuren hebben aangegeven liever een uitbetaling in crypto te ontvangen, gezien de 165% stijging van de totale marktkapitalisatie van crypto sinds het faillissement van de exchange. Bitcoin (BTC) is bijvoorbeeld gestegen van een dieptepunt van rond de 16.000 ten tijde van het faillissement, naar ongeveer $61.400 op het moment van schrijven. 

Een positief effect op de markt?

Echter, het huidige plan voor contante terugbetaling zou makkelijker uitvoerbaar zijn omdat crediteuren niet onderworpen zouden zijn aan vermogenswinstbelasting. Zelfs als crediteuren stemmen voor crypto uitbetaling, is de rechtbank niet verplicht deze goed te keuren.

Onderzoeksplatform K33 Research verwacht dat de terugbetalingen een positieve invloed kunnen hebben op de cryptomarkt, als schuldeisers ervoor kiezen hun compensatie in crypto te ontvangen of hun cash besluiten in crypto te herinvesteren. 

Het behouden of terugkopen van crypto zou de verkoopdruk van andere failliete exchanges, zoals Mt. Gox, kunnen compenseren en zorgen voor opwaartse marktbewegingen. Bij Mt. Gox gaat het om meer dan 140.000 bitcoins die weer terugkomen in de markt.


Post Views: 0

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment