cryptobeurs ICONOMI betreedt de Nederlandse markt

Louise de Graaf


Inhoud

Recent werd bekendgemaakt dat crypto broker ICONOMI het Nederlandse bedrijf Triaconta overneemt. Niet alleen maakt de beurs daarmee gelijk een entree op de Nederlandse markt, maar ze hebben daardoor ook een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB). Crypto Insiders had de eer om een interview te voeren met zowel Dutch Lead Christiaan Jimmink als CEO Peter Curk.

Wil je ook beginnen met investeren bij ICONOMI? Maak dan nu een account aan en begin met investeren, of kopieer de strategieën van ervaren crypto investeerders! 

Begin met copy investing bij ICONOMI!

Dag Christiaan! Zou jij je even kunnen voorstellen aan onze lezers?

Dat kan zeker! Ik ben Christiaan Jimmink, 31 jaar, en ik zit eigenlijk al sinds 2017 in de crypto wereld. In juni 2017 ben ik begonnen als crypto-investeerder, zoals de meesten. Daar heb ik mooie bullmarkten meegemaakt, waardoor de interesse begon. En vanaf september 2018 heb ik er mijn fulltime job van gemaakt. 

Ik heb vier jaar bij Bitcoin Meester (BCM) gewerkt, waar ik ben binnengekomen als marketingmanager. In die vier jaar hebben we BCM laten groeien van een schamele drie werknemers naar een bedrijf van vijftig man. Vele ups en downs meegemaakt, bullmarkten, bearmarkten, je kent het wel. Dat was een hele mooie tijd. 

Tussen Bitcoin Meester en ICONOMI heb ik gewerkt aan verschillende projecten binnen de Nederlandse crypto markt. Vooral binnen de marketing en partnerships. Één van deze projecten is BCNL Foundation, hiermee organiseren wij oa de Dutch Blockchain Days en de Dutch Blockchain Week.

Zoals jij al zei ben jij country lead bij ICONOMI. Wat voor diensten bieden jullie aan?

ICONOMI is een crypto broker met twee kanten. De ene kant is retail, je kunt er crypto kopen en verkopen. Je kunt gebruik maken van dollar-cost averaging maar ook (en dat is mijn persoonlijke favoriet) copy investing. Daarbij kopieer je de handelsacties van andere ervaren traders, die je zelf kunt uitkiezen op basis van prestaties. 

Daarnaast hebben we ook een B2B-kant. Dat is de zakelijke kant van ICONOMI. Daarbij bieden we diensten en oplossingen aan voor bedrijven en funds die in crypto willen investeren. Dat kunnen wij dan faciliteren. 

Jullie hebben een hoofdkantoor in Engeland. Is ICONOMI daar ook opgericht?

Officieel is het opgericht in Slovenië in 2017, waarna we volledig gereguleerd hebben uitgebreid naar het Verenigd Koninkrijk. Daar zijn we een van de weinige actieve partijen. En nu breiden we uit naar Nederland. 

ICONOMI had er ook voor kunnen kiezen om naar bijvoorbeeld Duitsland uit te breiden. Waarom hebben jullie voor Nederland gekozen?

Dat heeft ermee te maken dat we een bedrijf in Nederland hebben kunnen overnemen, met een registratie bij De Nederlandsche Bank. Dat gaf ons de mogelijkheid om de Nederlandse markt te betreden, maar we zijn ook van plan om voor een Markets in Crypto Assets (MiCA) registratie te gaan. Daar zijn we nu volop mee bezig, waarbij Nederland de eerste stap is en uiteindelijk ook het hoofdkantoor zal worden van Europa. 

Naast standaard muntjes kopen en vasthouden is er bij jullie nog veel meer te doen. Welke diensten bieden jullie verder aan? 

We bieden onder andere lessen aan, omdat wij veel geven om educatie. Daar willen we ook heel graag in groeien. Maar zoals ik al zij, de focus ligt meer op het copy investing. Daar onderscheiden wij ons echt mee op de cryptomarkt. Momenteel zijn wij zelfs de enige in Nederland die het aanbieden. 

Daarnaast hopen wij onze functies uit te breiden in de toekomst. Alle benodigdheden voor de fanatieke crypto investeerder bieden wij al aan. Denk aan limit orders, sell orders, buy orders, DCA, standaard bankoverschrijving, noem maar op. Je kunt iedere dag, iedere week, iedere maand, net hoeveel zin je er in hebt, automatisch crypto kopen. En zoals ik al zei, gaan we dat zeker uitbreiden.

Hoe onderscheiden jullie je van andere crypto exchanges op de markt?

De meeste crypto exchanges zijn eigenlijk wel hetzelfde. Maar wij hebben twee dingen waarin wij uitblinken. Het eerdergenoemde copy investing is daar een van. Ons andere uithangbord is het stukje B2B. Het is in Nederland heel erg moeilijk om een zakelijk account aan te maken om als bedrijf te kunnen investeren. Maar dat is wel wat veel bedrijven willen. En dat is via ons wel mogelijk.

Kun je uitbreiden op wat B2B inhoudt?

B2B is business to business. Het is gefocust op bedrijven. Wij (particulieren) investeren allemaal vanaf onze betaal- of spaarrekening. Maar bedrijven zitten vaak met heel veel vermogen waar ze niets mee kunnen. Zij kunnen normaal gesproken in Nederland niet investeren in crypto. Maar wij maken dat wel mogelijk.

Hoe kunnen geïnteresseerden beginnen met handelen bij ICONOMI?

Stap één is een account aanmaken. Daarna doorloop je de complete KYC-registratie. Daarbij moet je jezelf identificeren en een aantal vragen beantwoorden. Sinds een aantal jaren is dat verplicht in Nederland. Je kan al vanaf €20 storten (met iDEAL) en vervolgens is de weg vrij om te beginnen zelf te investeren, of iemand anders te kopiëren. 

Gevorderden kunnen de stappen doorlopen, maar vervolgens ook beginnen met het zelf maken van een strategie. Die kunnen dan gevolgd worden door andere, minder ervaren investeerders. 

Hebben jullie nog meer toekomstplannen voor uitbreidingen in Europa?

We hebben nu een licentie in het VK en Nederland maar zullen ook gaan voor een MiCA registratie. Voor nu mogen we alleen marketing doen in Nederland. We mogen overigens wel klanten vanuit Europa onboarden, maar ze niet actief benaderen. Als wij straks de MiCA registratie hebben mogen we dat wel, en dan willen we heel rap Europa in. 

Vervolgens werd het woord gegeven aan Chief Executive Officer (CEO) Peter Curk:

Dag Peter, zou jij je eveneens even kunnen voorstellen aan onze lezers?

Dag, mijn naam is Peter Curk. Ik ben de vader van een zevenjarige jongen, en de trotse bestuurder van een Moto Guzzi. Ik zit in de cryptowereld sinds 2016. Het begon eerst als een interesse, maar werd toen een onderdeel van mijn zakenleven. 

Recent hebben jullie uitgebreid naar Nederland. Wat is jouw kijk op dit nieuwe avontuur?

Zowel ik als het hele team is erg enthousiast. We hebben hier lang naartoe gewerkt, en hebben zojuist de integratie van het overgenomen Nederlandse bedrijf voltooid. Het is een snel proces geweest aangezien we het bedrijf pas in september hebben gekocht. En nu is het pas juni en is het al een onderdeel van ons platform. 

Nederlandse gebruikers zijn digitaal hun tijd ver vooruit en hebben een open blik op de cryptomarkt. Daarom zijn wij ook zo blij om in Nederland actief te zijn, en deel uit te maken van de Nederlandse crypto community.

Waarom zouden Nederlanders moeten kiezen voor ICONOMI als handelsplatform?

Nou, eigenlijk zijn wij geen handelsplatform, maar een investeringsplatform. Wij zijn gericht op de investeerders, en niet de handelaren. Om het verschil daartussen op te helderen: de meeste van onze gebruikers investeren in crypto voor de gemiddelde tot lange termijn. 

In plaats van dat klanten uren besteden aan het onder de knie krijgen van handelsmethodes, kunnen ze ons platform induiken en de meer geavanceerde handelaren het werk laten doen. Ze kunnen handelsstrategieën van anderen volgen, of voor passieve methodes zoals indexhandelen kiezen. 

Kun je het verschil verder uitleggen tussen jullie als investeringsplatform en een handelsplatform?

Jazeker kan dat. Het begon zo’n beetje twintig jaar geleden met forex trading. Toen kregen de eerste particuliere beleggers toegang tot de markt. Over de jaren heen begonnen steeds meer particulieren met het investeren in aandelen en andere financiële producten. Toen kreeg men het idee dat men zelf succes kon behalen. Maar data suggereert dat weinigen hier maar in slagen. 

Er zitten een hoop psychologische aspecten aan de financiële wereld. En daardoor kan het lastig worden om succes te behalen. De day traders die uren onderzoek doen, maken geen deel uit van onze doelgroep. Wij hebben bijvoorbeeld geen geavanceerde grafieken op ons platform. Wij zijn er voor hen die een deel van hun portfolio aan crypto willen toewijden, en dat een aantal jaren zonder poespas willen laten staan.

Hoeveel crypto-investeerders maken al gebruik van ICONOMI? 

We zijn globaal aanwezig, met ons hoofdkwartier in het Verenigd Koninkrijk. De meeste van ons gebruikersbestand zijn Europees, en in totaal hebben wij rond de 100.000 gebruikers. Sommige van deze gebruikers zijn heel ervaren, en hebben hun portfolio beschikbaar gemaakt om gekopieerd te worden door andere gebruikers. 

Recent hebben jullie een Nederlands bedrijf overgenomen. Komen er nog meer samenwerking/overnames aan?

Wij zijn aan het kijken hoe de regulering in Nederland en in Europa zich uitpakt. De hoeveelheid regulatoire maatregelen die in werking worden gezet zal een impact hebben op de markt. En wij willen dan aan de kant staan van de bedrijven die zullen groeien.

Hoe kijken jullie naar de recente goedkeuring van de bitcoin en ethereum ETF’s? 

Die goedkeuringen kun je van twee kanten bekijken. De goedkeuring heeft crypto naar de legit kant van de financiële markten gebracht. Vanuit een filosofisch aspect hebben de ETF’s een nieuwe sociale overeenkomst naar de tafel gebracht. 

Voor de goedkeuring werd crypto gezien als een alternatieve investeringsklasse. Een niche, wat niet helemaal serieus genomen werd. De goedkeuringen geven aan dat het wel een serieuze investeringsklasse is. Institutionele investeerders hebben nu ook toegang tot de cryptomarkt.

Denk je dat de cryptomarkt zijn status als het ‘wilde westen’ verloren heeft?

Nou nee, want ik denk eigenlijk dat die status al lang verdwenen was. De dingen die gebeurden in 2022 en de regulering die dit ontketende, zorgden voor een enorme vooruitgang. Toen splitste de cryptomarkt zich in tweeën: de legitieme kant en de niet-legitieme kant. Ik zou iedereen die in crypto geïnteresseerd is aanraden om aan de gereguleerde kant van crypto te blijven.

Zijn jullie van plan om te concurreren met grote crypto exchanges zoals Binance en Kraken?

Dat zou voor ons iets te ambitieus zijn. Wij kennen onze plek in de crypto industrie en proberen enkel om het voor onze klanten zo geweldig mogelijk te maken. De laatste tijd zijn we ook gefocust om uit te breiden op het B2B-vlak. Brokers en vermogensbeheerders kunnen naar ons toe komen, waarbij wij ons aan hen aanbieden als een platform voor crypto.

Wil je beginnen met copy investing, of zelf investeren bij ICONOMI? Klik dan op deze link, of gebruik de knop hieronder!

Begin met copy investing bij ICONOMI!


Post Views: 17

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment