Cryptogigant Coinbase sleept Amerikaanse overheid voor de rechter

Louise de Graaf


De rollen zijn omgedraaid voor de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). In plaats van de aanklagers te zijn, wordt de toezichthouder nu zelf aangeklaagd, en niet door de minste partij.

Coinbase, de grootste cryptobeurs van de VS, heeft namelijk besloten de juridische strijd aan te gaan met de SEC, alsook de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), een Amerikaanse overheidsinstelling die bankdeposito’s verzekert en toezicht houdt op financiële instellingen.

Miljoenen aan crypto worden weggegeven door succesvol project

Miljoenen aan crypto worden weggegeven door succesvol project

De beschuldigingen van Coinbase

De beschuldigingen richting de SEC en FDIC gaan onder andere over het niet naleven van de Freedom of Information Act (FOIA) verzoeken. FOIA is een Amerikaanse federale wet die het publiek het recht geeft om toegang te krijgen tot records van federale overheidsinstanties.

In het specifiek waren de FOIA verzoeken gericht op het verkrijgen van informatie over de standpunten van de SEC over het Ethereum (ETH) netwerk, met name over de overgang van het blockchain netwerk naar een proof-of-stake (PoS) consensusmechanisme.

Ook beschuldigt Coinbase de overheidsinstanties van een gecoördineerde poging om de crypto industrie uit de banksector te weren en essentiële bankdiensten te ontzeggen aan cryptobedrijven.

Als laatste wordt de SEC ervan beschuldigd opzettelijk documenten van afgeronde onderzoeken achter te houden, wat wordt gezien als een poging om inzicht in het juridische kader van hun handhavingsacties te belemmeren.

Gebrek aan duidelijke crypto regelgeving

De rechtszaak maakt deel uit van een breder debat over duidelijkere richtlijnen voor crypto in de VS. De crypto exchange pleit al jaren voor verbetering op dit gebied, maar dat laat nog altijd te wensen over.

Paul Grewal, de chief legal officer (CLO) van Coinbase, benadrukt dat financiële toezichthouders meerdere middelen gebruiken om de cryptosector te ondermijnen en bekritiseert het gebrek aan transparantie in de overheid.

Opgelet: crypto-wallet MetaMask lanceert nieuwe privacy-update

Opgelet: crypto-wallet MetaMask lanceert nieuwe privacy-update

Coinbase ingehaald

Coinbase was lange tijd de een na grootste cryptobeurs ter wereld, na Binance. Onlangs werd het echter ingehaald door concurrent Bybit. Volgens een recent rapport van crypto marktonderzoeker Kaiko heeft Bybit zijn marktaandeel sinds oktober 2023 verdubbeld, van 8% naar 16%.

De ontwikkelingen plaatsen Bybit nu op de tweede plaats, achter Binance dat nog altijd meer dan 50% van de markt beheerst. De groei van Bybit komt ten koste van andere exchanges zoals Upbit, dat een daling zag van 9% naar 4%.


Post Views: 0

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment