‘Cryptowallets moeten racistische memecoins blokkeren, netwerken niet’

Louise de Graaf


Op 27 en 28 maart vond de BUIDL-top plaats in het Zuid-Koreaanse Seoul. Op het evenement waren vele hoogstaande leden van de crypto industrie aanwezig. Dit jaar werd onder andere de strijd aangegaan met de toenemende hoeveelheid racistische memecoins. Over het algemeen zijn memecoins bedoeld als onschuldige grap. Maar helaas wordt de huidige overvloed aan tokens met een racistische term in de naam, een probleem.


Hoe een piepjonge startup ’s werelds grootste crypto exchanges verslaat

  • icon-walletsexchanges

    Wallets en Exchanges

Wallet-apps moeten aanstootgevende crypto’s blokkeren, maar netwerken niet

Tijdens een paneldiscussie werd gedebatteerd over de beste aanpak voor het groeiende probleem. Moeten apps voor crypto wallets en exchanges deze verboden woorden filteren? Of moeten ze al op de blockchain tot stilstand worden gebracht?

Volgens Austin Federa, een van de topmannen van Solana, mogen wallet-ontwikkelaars een blokkeerlijst instellen. Vele wallets zijn daar zelfs al mee bezig, en filteren actief op spamtokens en NFT’s. Maar gebruikers behouden het recht om deze tokens te kunnen vinden als ze daar naar op zoek zijn. Op basis hiervan vindt hij dat het netwerk deze niet centraal moet, en zelfs niet kan censureren.

Federa maakte een vergelijking met het internet. Het is volgens hem niet realistisch om van een internetprovider te verwachten dat deze aanstootgevende inhoud filtert. Volgens hem zou het Solana (SOL) netwerk dit ook niet hoeven doen. Zowel het internet als de crypto industrie is volgens hem terrein waar men vrij in mag bewegen, al dan wel binnen een legaal kader. 

Verschillende manieren van naar het probleem kijken

Marc Zeller, oprichter van de Aave Chan Initiative, heeft een andere benadering. 

Hij pakt als voorbeeld de Europese wetgeving erbij, waarin men wordt verplicht om aanstootgevende inhoud te filteren.

“In Frankrijk bijvoorbeeld zijn er wettelijke verplichtingen voor internetproviders om bepaalde inhoud te blokkeren,” vertelde hij. 

Complottheorieën zoals de Holocaustontkenning worden daar actief gefilterd. Hij vindt het goed om te zien dat verschillende culturen een verschillende visie hebben op het onderwerp. De crypto industrie zelf is volgens hem een sector die erg gefocust is op het vermijden van censuur. 

Solana-topman Federa ging vervolgens verder over het punt dat sommige crypto-organisaties geloven dat ze wettelijk verplicht zijn om inhoud te censureren.Daarbij citeerde hij het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control (OFAC). Deze heeft sancties opgelegd aan witgewassen transacties en Noord-Koreaanse crypto wallets.

Overigens werd in de discussie ook duidelijk gemaakt dat alhoewel de racistische munten een probleem vormen, het meevalt in de enorme schaal van de crypto industrie:

“Dit lijkt sterk op situaties in de Verenigde Staten, waarbij een haatgroep met 20 leden voor een kerk protesteert. Ze halen het nationale nieuws en het lijkt groot, maar als je het bekijkt, zijn het maar 20 mensen die aandacht willen,” aldus Federa.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.


Post Views: 169



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment