de wijzigingen in je portemonnee voor 2024

Louise de Graaf


De laatste dag van 2023 is aangebroken en over een paar uurtjes staat het nieuwe jaar voor de deur. Op dit moment ben je misschien wel druk met het afsteken van vuurwerk of ben je bij de vrienden of familie om een oudejaarsborrel te doen. Maar let op, op 1 januari 2024, zijn er een aantal financiële wijzigingen waar jij mee te maken krijgt, dus lees snel verder!


GoldRepublic: de laatste goudkoers update van 2023

Salaris en toeslagen worden hoger

Om te beginnen met een positieve financiële wijziging, je salaris gaat omhoog! Het minimumloon voor werknemers van 21 jaar of ouder wordt verhoogd naar 13,27 euro. Daarnaast gaan mensen die fulltime werken en daarbij een minimumloon hebben het meest vooruit.

Die werknemers krijgen in januari netto 266,75 euro meer op hun rekening dan een maand in 2023. Het modaal salaris van 3390 euro stijgt ook naar 3469,19 euro, omdat onder andere de arbeidskorting en algemene heffingskorting wordt verhoogd.

Naast het salaris worden de toeslagen zoals kinderopvang, huur, kindgebonden budget en kinderbijslag verhoogd. Nadeel, de zorgtoeslag wordt lager, hierdoor zal iedereen gemiddeld 9 euro meer per maand gaan betalen voor hun zorgpremie. Het hangt wel af bij welke verzekeraar of polis je zit.

Drinken duurder, hogere verkeersboetes en vliegbelasting

Misschien heb je het al voorbij zien komen, veel dranken in de supermarkt worden duurder. Zo gaat de belasting omhoog op frisdrank en plantaardige melk van 9 cent naar 26 cent per liter. Bier wordt 0,27 cent duurder per krat (24 stuks), maar ook een pakje sigaretten gaat gemiddeld 11,10 euro kosten.

Ben je iemand die weleens een blauwe brief op de mat krijgt? Ook verkeersboetes stijgen met maar liefst 10%. Zo kunnen bestuurders voor het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden beboet worden voor maar liefst 420 euro.

Ook komt er een hogere vliegbelasting voor het reizen per vliegtuig. Zo stijgt de belasting van 26,43 euro naar 29,05 euro.


Kerstcadeautje 🎁 PostNL’s laatste Crypto Stamp 2 nog beperkt beschikbaar voor €9,25

Rente studieschuld en belastingtarief box 3 omhoog

Mensen die geleend hebben bij de overheid, terwijl ze nog aan het studeren zijn of zijn afgestudeerd, krijgen te maken met een flinke stijging van de rente op de studieschuld. Waar je nu nog 0,46% rente betaalt op je lening, wordt dit volgend jaar maar liefst 2,56%.

Ook mensen die een vermogen op hebben gebouwd, gaan er op achteruit. Het belastingtarief over het rendement van je vermogen (box 3) stijgt van 32% naar 36%.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Energierekening duurder en je kan meer schenken

Ook dit jaar wordt de energierekening weer wat hoger. Onder andere door belastingen stijgen de kosten bij een gemiddeld energieverbruik met zo’n 65 euro ten opzichte van 2023.

Wil je iemand een bedrag schenken zonder daar schenkbelasting over te betalen? De jaarlijkse vrijstelling hangt af van de relatie tussen schenker en ontvanger. De vrijstelling is met ongeveer 600 euro verhoogd naar 6.633 euro voor een kind en 2.658 euro voor een ander persoon.


GoldRepublic: de laatste goudkoers update van 2023

Huurprijzen omhoog en meer hypotheek voor duurzame woningen

Tot slot stijgen de huurprijzen met maximaal 5,5% halverwege 2024. Ook voor sociale woningen gaan de huurprijzen omhoog, maar hierover is nog niets bekendgemaakt. Wil je een koophuis kopen? Dan is, hoe zuiniger het huis en dus hoe duurzamer het is, hoe hoger je een hypotheek kunt krijgen van de bank.

Al met al een heel aantal financiële wijzigingen waar jij mee te maken kunt krijgen. Ondanks dat hopen we op een sprankelend nieuw jaar vol financiële meevallers en mooie momenten. Proost🥂

Post Views: 60Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment