dit verandert voor crypto in Nederland

Louise de Graaf


Vanaf vanadaag, 30 juni 2024, zal de cryptomarkt in Europa aanzienlijke veranderingen ondergaan door de invoering van de Markets in Crypto-Assets (MiCA) Regulation. Deze nieuwe regelgeving is geĆÆnitieerd door de Europese Unie en gaat na een lange tijd live in ons land.

MiCA heeft als doel om de crypto-industrie transparantie te bevorderen en consumentenbescherming te versterken. De Nederlandsche Bank (DNB) speelt een cruciale rol in het implementeren van deze regels in Nederland en in het toezicht houden op de naleving ervan.


šŸš€ Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Belangrijkste wijzigingen onder MiCAR

MiCA, of MiCAR, introduceert een uniform kader voor alle lidstaten van de Europese Unie met betrekking tot de regulering van crypto-assets. Dit betekent dat aanbieders van cryptodiensten, zoals cryptobeurzen en walletproviders, aan strenge eisen moeten voldoen om een vergunning te verkrijgen. Deze eisen omvatten onder andere kapitaalvereisten, bedrijfsvoering, transparantie en het voorkomen van marktmisbruik.

Voorheen was de regulering van crypto-activa versnipperd en varieerde het sterk per land. MiCAR zorgt voor een geharmoniseerde aanpak wat de regelgeving voor bedrijven die grensoverschrijdend actief zijn een stuk eenvoudiger maakt. Het biedt tevens een duidelijk juridisch kader, wat bijdraagt aan een stabielere en meer betrouwbare markt.

Vanaf vandaag is de regelgeving officieel actief. Dat mocht even duren, aangezien het Europees Parlement de regelgeving vorig jaar al heeft goedgekeurd.

Toezichthoudende rol van Nederlandsche Bank wordt uitgebreid

De DNB krijgt met de invoering van MiCAR meer verantwoordelijkheden op het gebied van toezicht. De bank zal samen met de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) toezien op de naleving van de nieuwe regelgeving door Nederlandse crypto-dienstverleners. Dit zal grotendeels te maken hebben met het beoordelen van vergunningaanvragen en het handhaven van sancties bij overtredingen.

Dat hoort uiteraard bij het feit dat de regelgevende instanties zich standaard bezig zullen houden het grondig onderzoeken van Nederlandse crypto-dienstverleners om te beoordelen of zij voldoen aan de nieuwe regelgeving.

Daarnaast richt de DNB zich op het vergroten van de kennis en bewustwording rondom de risicoā€™s en voordelen van crypto. Dit doet het door middel van voorlichtingscampagnes en door samenwerking met andere toezichthouders, zowel nationaal als internationaal.

Voor aanbieders van crypto-diensten betekent MiCAR dat zij hun bedrijfsvoering moeten aanpassen aan de nieuwe eisen. Dit zou kunnen leiden tot extra operationele kosten, maar ook tot een grotere mate van vertrouwen van consumenten en investeerders. Voor consumenten biedt MiCAR betere bescherming tegen fraude en misbruik, iets wat de cryptomarkt goed kan gebruiken. Tot slot biedt de regelgeving een grotere transparantie over de aangeboden cryptodiensten- en producten.

Er worden ook nieuwe regels ingevoerd in betrekking tot zogeheten stablecoins. Daarover kun je meer lezen in dit artikel.


Post Views: 0

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment