Dreigt gevaar voor de bitcoin koers? Inflatie VS blijft stijgen

Louise de Graaf


De financiers van Apollo Global Management voorspellen dat de Amerikaanse inflatie gedurende het restant van 2024 nog boven de doelstelling van 2,0% van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) blijft:

“De inflatie blijft waarschijnlijk boven het 2% target van de Fed voor het restant van 2024”, aldus Apollo.

Wat betekent het stijgen van de Amerikaanse inflatie voor de bitcoin koers? Moeten we ons zorgen maken over bitcoin en de rest van de financiële markt?

Afbeelding


📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀

Gaat de inflatie in de VS terug naar 4,5%?

Als de inflatie op dit tempo doorzet eindigt de Core CPI op 4,5% in 2024. De Core CPI noemen we in Nederland ook wel de kerninflatie en is de consumentenprijsindex zonder de prijsstijgingen voor voedsel en energie.

Voedsel- en energieprijzen zijn over het algemeen wat volatieler, waardoor bepaalde inflatiemeters – de zogenaamde Core-varianten – deze niet meenemen. Zo krijg je volgens veel mensen een meer betrouwbaar beeld van de trend in de inflatie.

Aan de andere kant is het natuurlijk vreemd om voedsel- en energieprijzen niet mee te nemen. Voedsel en energie horen immers bij de primaire levensbehoeften. Je kunt ze dus nooit helemaal negeren, maar voor centrale banken en hun beleid is het dus beter om deze inflatie soms te negeren.

Mocht Apollo gelijk krijgen en de Core CPI in 2024 echt naar 4,5% opklimt, dan kan dat weleens grote gevolgen hebben voor bitcoin.

Grote gevolgen voor de bitcoin koers

Als de inflatie op deze manier blijft stijgen, dan zullen de verwachte renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank als sneeuw voor de zon verdwijnen. Nu de Amerikaanse economie nog altijd draait en de inflatie daardoor ook niet omlaag te krijgen is, heeft de Federal Reserve eigenlijk geen enkele reden om de rentes te verlagen.

The Kobeissi Letter begint op Twitter al te speculeren over nieuwe renteverhogingen. Dat is iets waar de markt aan het begin van 2024 om zou lachen. Destijds rekende de markt namelijk op 6 tot 7 renteverlagingen voor dit jaar.

Inmiddels weten we dat het daar niet van gaat komen, maar wellicht slaan mensen nu weer naar de andere kant door met de speculatie over nieuwe renteverhogingen. De waarheid zal waarschijnlijk in het midden liggen.

Voor de bitcoin koers is deze speculatie, in ieder geval op de korte termijn, niet zo goed. Risico-assets als bitcoin hebben over het algemeen immers baat bij renteverlagingen en zeker niet bij renteverhogingen.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment