Ethereum ‘Classic’ halving morgen – wat gaat de koers doen?

Louise de Graaf


Bij de term ‘halving’ zul je als crypto-fanaat al snel aan Bitcoin (BTC) denken, maar er zijn nog veel meer cryptomunten die een halving ingebakend hebben in de onderliggende blockchain-code. Ethereum Classic (ETC), het kleinere broertje van Ethereum (ETH), is onderdeel van deze lijst en hoeft nog maar één dag te wachten tot het zover is. Wat gaat de koers doen nu nu deze belangrijke gebeurtenis voor de deur staat?


📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀

Ethereum Classic

Ethereum Classic deelt dezelfde oorsprong als Ethereum, maar zijn in 2016 ieder hun eigen pad ingeslagen na een controversiële beslissing binnen de gemeenschap om een hard fork, ofwel een grote wijziging van het netwerkprotocol, uit te voeren.

De beslissing volgde op een grote hack van de DAO, een gedecentraliseerde autonome organisatie, waarbij een aanvaller erin slaagde ongeveer 3,6 miljoen ether te stelen met een destijdse waarde van ongeveer 50 miljoen dollar.

De meerderheid stemde op dat moment voor een hard fork om de slachtoffers van de hack te compenseren. Sommige leden van de gemeenschap wilden vasthouden aan het onveranderlijke behoud van de blockchain. Deze netwerkdeelnemers hebben hun software niet geüpgraded, wat resulteerde in een splitsing. De oorspronkelijke blockchain kreeg de naam Ethereum Classic.

ETC ‘halving’

Hoewel Ethereum Classic niet zo populair is als Ethereum, blijft het een belangrijke speler binnen het crypto-landschap.

In tegenstelling tot Ethereum, dat in september 2022 de overstap maakte naar Proof-of-Stake (PoS), draait Ethereum Classic op een Proof-of-Work (PoW) consensusmechanisme.

Dit betekent dat miners de strijd met elkaar aan gaan door met gigantische hoeveelheden rekenkracht complexe wiskundige puzzels op te lossen. Degene die hier als eerste in slaagt, mag een nieuw transactieblok toevoegen aan de blockchain en strijkt een bijbehorende beloning op.

Dit is vergelijkbaar met Bitcoin. De block reward wordt eveneens op periodieke wijze verlaagd. Echter zijn er belangrijke verschillen met Bitcoin.

In plaats van een halvering, wordt de beloning bij elke ‘fifthening’ met 20% verminderd. Dit betekent dat de beloning na elke 5.000.000 blokken (ongeveer 2,4 jaar) wordt verlaagd. Bij Bitcoin vindt de halving daarentegen grofweg iedere 4 jaar plaats.


🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze

Morgen de grote dag: effect op de koers

Morgen zullen de beloningen voor Ethereum Classic miners voor de vierde keer ooit in mindering worden gebracht. Specifiek zullen miners na morgenochtend 2,048 ETC opstrijken in plaats van de huidige 2,56 ETC.

Ethereum Classic vermindert de beloningen geleidelijk om de hoeveelheid ETC onder controle te houden en de onderliggende inflatie te verminderen.

De dalende toevoer van nieuwe ETC-tokens kan als bullish worden beschouwd voor de koers. Het uiteindelijke effect hangt echter af van veel verschillende factoren, en dus is het geen garantie dat de koers opwaarts zal bewegen.

Voor de korte termijn is het al helemaal onzeker wat de koers in petto zal hebben. De koersbewegingen van ethereum classic zijn nu eenmaal, net als iedere andere altcoin, sterk afhankelijk van de bitcoin koers. Mocht bitcoin net als in het verleden een grote bullmarkt betreden nu de halving achter de rug is, zal ethereum classic hier op zijn beurt ook van kunnen profiteren. In dat geval zal het dalende aanbod natuurlijk een mooi pluspunt zijn.


Post Views: 0

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 10.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment