Failliet FTX verkoopt miljarden aan bitcoin en crypto: Nieuwe documenten

Louise de Graaf


FTX, ooit een van de grootste crypto exchanges maar nu failliet, is druk bezig met de verkoop van crypto. Dat blijkt uit documenten die het maandelijks deelt als onderdeel van de faillissementsprocedure. De cashgeldvoorraad van het bedrijf groeide daardoor met miljarden in de afgelopen maanden, zo meldt Bloomberg.


🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto exchange FTX verkoopt voorraden, blijft bitcoin handelen

Uit de documenten blijkt dat FTX in oktober 2023 nog $2,3 miljard aan cashgeld op de balans had staan. Eind 2023 is die stapel gegroeid tot maar liefst $4,4 miljard. Bloomberg meldt dat de daadwerkelijke voorraad geld waarschijnlijk groter is wanneer alle dochterondernemingen zouden worden meegerekend.

Het bedrijf meldt dat het in de afgelopen periode veel crypto heeft verkocht maar dat het ook nog altijd aan het traden is. Zo handelt het met bitcoin (BTC) derivaten om zijn positie in de crypto te ‘hedgen’. Met andere woorden, het gaat waarschijnlijk short om de schade bij een dalende bitcoin koers te beperken.

Vooral het laatstgenoemde ging niet ongemerkt aan crypto X voorbij. Zo schreef Zerohedge in een post:

“Dus FTX is een grote futures shorter met bitcoin; zou het niet ironisch zijn als een gigantische short squeeze FTX een chapter 22 in sleept? [Chapter 22 is een verwijzing naar het voor de tweede keer faillissement aanvragen door een bedrijf, red.]”

Dat FTX deels verantwoordelijk is voor het negatieve sentiment in de markt was al bekend. Het failliete bedrijf verkoopt namelijk ook grote hoeveelheden GBTC-aandelen, het bitcoin beursfonds van Grayscale. Dat fonds zag afgelopen week gigantische hoeveelheden bitcoins wegstromen.

Naast bitcoin bezit FTX ook grote hoeveelheden andere crypto, waaronder solana (SOL).

Crypto claims van schuldeisers zien waarde toenemen

Het feit dat FTX nu grote hoeveelheden crypto verkoopt en daarmee zijn cashvoorraad laat groeien is enigszins goed nieuws voor diegene die nog geld krijgt van het bedrijf. De claims, die schuldeisers kunnen verkopen, waren in oktober nog 38 dollarcent per dollar waard. Op vrijdag stond de teller alweer op 73 dollarcent per dollar.

FTX geeft overigens aan dat het niet verwacht dat de schuldeisers ooit alles terugkrijgen. Bovendien zullen gebruikers van FTX.com, de internationale exchange, waarschijnlijk een stuk minder terugkrijgen dan de Amerikaanse schuldeisers.


Post Views: 88

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment