Failliete FTX wil crediteuren 118% terugbetalen in nieuw plan

Louise de Graaf


Het is alweer zo’n anderhalf jaar geleden sinds crypto exchange FTX kopje onder ging. Crediteuren van de beurs hebben echter nog altijd geen toegang tot hun cryptofondsen. FTX komt nu met een terugbetalingsplan waarin het leeuwendeel van alle crediteuren minimaal 118 procent van hun claims terug zullen krijgen. Dit klinkt wellicht te mooi om waar te zijn, maar er zit dan ook een addertje onder het gras.

Crypto bullmarkt drijft Coinbase winst nu al ver voorbij heel 2023

Crypto bullmarkt drijft Coinbase winst nu al ver voorbij heel 2023

Compensatieplan cryptobeurs FTX

FTX bevindt zich sinds november 2022 in een zogeheten chapter 11 faillissement. Dit houdt in dat het onder toezicht oog van de rechtbank de mogelijkheid krijgt om zijn financiën en bedrijfsactiviteiten te reorganiseren, terwijl het tegelijkertijd probeert zijn schuldeisers te betalen onder een herstructureringsplan.

Uit een nieuw persbericht blijkt dat FTX gisteravond een nieuw reorganisatieplan heeft ingediend bij de faillissementsrechtbank waarin de compensatie voor crediteuren hoger is uitgekomen dan aanvankelijk werd verwacht.

In het voorstel staat dat alle crediteuren met vorderingen onder de $50.000 binnen 60 dagen na goedkeuring door de rechtbank 118 procent terug zullen krijgen in contanten. Volgens de beurs zou maar liefst 98 procent van alle crediteuren claims onder de $50.000 hebben.

Nu lijkt het wellicht alsof het faillissement goed nieuws betekent voor klanten van FTX. Dit is echter allesbehalve het geval. Het plan van FTX vergoedt crediteuren namelijk nog steeds voor de waarde van hun crypto op 11 november 2022, toen het faillissement werd ingediend, in plaats van tegen de huidige koersen.

De meeste cryptocurrencies staan er vandaag de dag vele malen beter voor dan in november 2022. De koers van bitcoin (BTC) is sindsdien met meer dan 200 procent de lucht in geschoten. Onderaan de streep zal de teruggegeven waarde dus logischerwijs veel lager uitkomen dan wat crediteuren anders zouden hebben gehad.

Eerdere verwachtingen overtroffen

FTX schat dat de totale waarde die aan de crediteuren zal worden uitgekeerd, zal variëren tussen de 14,5 en 16,3 miljard dollar.

De voorgestelde uitbetalingen overtreffen de eerdere prognoses van FTX. In oktober werd nog verwacht dat 90 procent van de klantenfondsen zou worden terugbetaald, en in januari verklaarde de huidige CEO, John Jay Ray III, aan de rechtbank dat hij verwachtte iedereen volledig te kunnen terugbetalen

Ray III is in ieder geval erg blij dat FTX nu met een beter voorstel kan komen. “We zijn verheugd dat we een Chapter 11 plan kunnen voorstellen dat voorziet in de teruggave van 100% van de faillissementsclaims plus rente voor niet-gouvernementele schuldeisers,’’ aldus de huidige baas van FTX.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment