Fastfoodmedewerker witwast 10 miljoen in Bitcoin, moet jaren de cel in

Louise de Graaf


Een voormalige fastfoodmedewerker is veroordeeld tot maar liefst zes jaar en acht maanden gevangenisstraf.

Jian Wen wordt door de Southwark Crown Court in Londen schuldig bevonden van het witwassen van ongeveer 150 bitcoin (BTC).

Bitcoin staat voor spannende dag: koers worstelt met cruciale weerstand

Bitcoin staat voor spannende dag: koers worstelt met cruciale weerstand

Verborgen bitcoin van Chinese witwasser

Jian Wen, 42 jaar oud, leidde een bescheiden leven in een appartement boven een Chinese afhaalmaaltijdzaak in Oost-Londen. Althans, dat was voordat ze een luxe levensstijl aannam met de opbrengst van haar witwasoperaties. Deze opbrengst omvatte een luxe villa met zes slaapkamers en regelmatige winkeluitjes bij dure boetieks.

De dame in kwestie woonde eerst in een klein appartement boven een Chinees restaurant. In het jaar 2017 verhuisde ze plotseling naar een gigantische villa in Noord-Londen. De huur kostte haar meer dan 17.000 Britse pond (bijna 20.000 euro).

Op dezelfde voet ging ze door toen ze meerdere panden in de hoofdstad van Engeland wilde kopen. Dat mislukte echter toen de autoriteiten logischerwijs vragen gingen stellen. Wen beweerde al haar vermogen zelf verdiend te hebben met het minen van bitcoin. Om die reden probeerde ze hetzelfde in Dubai, waar ze wel door de antiwitwaschecks heen kwam.

Het Britse onderzoeksteam volgde de verdachte maar liefst vijf jaar. De autoriteiten traceerden onder meer twee miljard pond aan BTC. Hiervoor is Wen uiteraard aangeklaagd. Volgens deze aanklacht zou Wen in opdracht van Yadi Zhang hebben gehandeld. Zhang zou het meesterbrein zijn achter de grootschalige fraude.

Grootschalige miljardenfraude in crypto nu ontmaskerd

De zaak van Wen maakte slechts deel uit van een grotere fraudezaak met een totale waarde van $5,6 miljard. Er werden duizenden WhatsApp-berichten tussen Zhang en Wen verstuurd over het overbrengen van grote sommen geld. Deze gingen vanuit China, omgezet in bitcoin, naar het Verenigd Koninkrijk, Europa en Dubai.

Na een proces van bijna twee maanden is de knoop doorgehakt. Rechter Sally-Ann Hales gaf zes jaar en acht maanden gevangenisstraf aan Wen. Verder benadrukte ze tijdens de veroordeling hoe goed georganiseerd de misdaad was:

“Ik twijfel er niet aan dat u wist waar u mee te maken had,” aldus de rechter.

De advocaten van Wen gaven aan dat de fastfoodmedewerker een slachtoffer in dit verhaal was. Ze zou zijn gemanipuleerd door Zhang, die zich voor zou doen als een legitieme zakenvrouw. Hier zou Wen volledig zijn ingetrapt, iets waar de rechter geen gehoor aan gaf.


Post Views: 0

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment