Genesis koopt $2,1 miljard aan bitcoin na miljardenverkoop in BTC ETF

Louise de Graaf


Foto: T. Schneider/Shutterstock

Het failliete crypto-leenbedrijf Genesis Global Capital heeft zijn bevreesde miljardenverkoop van aandelen in Grayscale’s bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Fund (ETF) afgerond. Om schuldeisers af te betalen heeft de firma de opbrengsten, maar liefst $2,1 miljard dollar, gebruikt om keiharde bitcoins mee te kopen.


Memecoin-manie doorbreekt normale Bitcoin cyclus

  • icon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

Gigantische GBTC verkoop én BTC aankoop

Genesis, dat begin 2023 failliet ging, ontving in februari groen licht van de Amerikaanse faillissementsrechtbank om $1,6 miljard aan aandelen in fondsen van Grayscale te verkopen. Grayscale’s bitcoin spot ETF, GBTC, vertegenwoordigde ongeveer 87 procent hiervan. De overige aandelen zitten in de Grayscale Ethereum Trust (ETHE) en de Grayscale Ethereum Classic Trust (ETCG) fondsen.

Bloomberg meldde gisteren dat uit gerechtelijke documenten naar voren kwam dat Genesis zijn gigantische verkoop van GBTC-aandelen heeft voltooid. In totaal heeft de failliete kredietverstrekker bijna 36 miljoen aandelen geliquideerd, waarmee het zo’n $2,1 miljard heeft opgehaald.

Met de opbrengsten heeft Genesis 32.042 bitcoins aangeschaft, tegen een prijs van $65.685. De bitcoin-stapel zal gebruikt worden om zijn grote lijst met schuldeisers terug te betalen.

Velen uit het cryptoland keken met veel angst naar de gigantische GBTC-verkoop van Genesis. Het mag duidelijk zijn dat het extra druk heeft gelegd op de bitcoin koers. De Amerikaanse beursgenoteerde cryptobeurs Coinbase voorspelde echter al dat de impact gering zal zijn, omdat de fondsen ‘’binnen het crypto-ecosysteen zullen blijven’’.

GBTC bitcoin ETF blijft kapitaal verliezen

GBTC, dat voorheen een regulier trustfonds was, wordt al sinds de conversie naar een bitcoin spot ETF iedere dag geteisterd met uitstromen. De verkoop van Genesis hielp wat dat betreft niet bepaald mee voor de crypto-vermogensbeheerder.

Dat de verkoop nu achter de rug is, is dan ook een grote opluchting. Op dinsdag, woensdag en donderdag kwamen de netto-uitstromen iedere dag al onder de 100 miljoen dollar uit. Dit terwijl er sinds het begin van de maand iedere dag gemiddeld ruim 300 miljoen dollar uit het fonds werd gehaald.

Sinds het fonds is omgezet in een spot ETF heeft het nog geen enkele dag meer geld binnengehaald dan dat er uit is gehaald. Ondanks de hoopvolle streak van eerder deze week en het nieuws van Genesis verliet gisteren weer bijna $200 miljoen het fonds. Wanneer het tij zal keren is allerminst duidelijk.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment