Een van de belangrijkste onderdelen van de fundering onder cryptocurrencies is dat het systeem een decentrale werking heeft. Waardoor er geen centrale entiteit of persoon is die te veel macht in handen heeft. Wanneer een te groot deel van de beschikbare munten van een cryptocurrency bij één of slechts enkele personen terechtkomt, kan dit het decentrale effect teniet doen.
MATIC en SHIB te veel gecentraliseerd
Het on-chain analyse bedrijf Santiment heeft gekeken naar de mate van decentralisatie van verschillende cryptocurrencies. Hieruit is naar voren gekomen dat de tien wallets met de meeste Polygon (MATIC) coins, samen bijna 70% van het marktkapitaal van de munt bezitten. Samen met Shiba Inu (SHIB) zijn deze altcoins op dit moment het meest gecentraliseerd. Bij SHIB is ook ruim 61% van het marktkapitaal verdeeld onder slechts tien wallets.
Te veel centralisatie van een munt kan grote risico’s opleveren. Zo kunnen enkele personen een munt volledig laten crashen, wanneer zij besluiten om hun bezittingen te verkopen. Zowel prijsmanipulatie als ongewenste volatiliteit liggen op de loer. Terwijl men dit sneller zal zien bij de kleinere coins, blijkt dit gevaar er nu ook te zijn bij een aantal grotere munten. Ook munten waar veel mee gehandeld wordt.
Hoewel MATIC en SHIB samen hoge cijfers overleggen, ligt Uniswap (UNI) en Pepe (PEPE) er niet heel ver achter. Zo liggen bijna 51% van de UNI tokens en ruim 46% van de PEPE tokens bij de tien grootste bezitters.
Bijzondere crypto gevallen
Ook ethereum (ETH) en tether (USDT) staan hoog op de lijst. Zo’n 44% van alle ETH en ruim 33% van alle USDT is opgeslagen op centrale locaties. Echter is hier een logische verklaring voor. Bij de grootste altcoin zijn veel munten gecentraliseerd door het stakingsproces van de ETH 2.0 contracten. Voor tether geldt dat deze munten veelal bij grote financiële instituten zijn gestald, omdat zij hiermee bitcoin en ethereum kunnen kopen ter dekking van hun financiële producten.
Ook andere altcoins hebben soms achterliggende redenen om een meer dan gemiddeld percentage te noteren. Chainlink (LINK) en toncoin (TON) staan hoog op de lijst met een percentage van respectievelijk 31,1% en 27,5%. Voor LINK geldt dat de zogenaamde nodes, computers van een blockchain netwerk, veel van de munten onder zich hebben om de stabiliteit van het netwerk te behouden. Bij TON zou de grote concentratie volgens Santiment te maken hebben met de recente groei van de munt.
Post Views: 122
Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.