Hacker stuurt $48 miljoen aan crypto naar beruchte Tornado Cash

Louise de Graaf


48 miljoen dollar aan gestolen cryptocurrencies kwam recent ineens in beweging, nadat het sinds eind 2023 in dezelfde wallet verbleef. Waarom de gestolen bezittingen ineens verplaats werden is nog onduidelijk.

$3 miljard aan ethereum verdwijnt van cryptobeurzen door ETF’s

$3 miljard aan ethereum verdwijnt van cryptobeurzen door ETF's

81,5 miljoen dollar aan crypto gestolen

Eind 2023 vond er een grote hack plaats op de zogenoemde cross-chain bridge Orbit Chain. Het protocol is sterk verwant aan het Klaytn (KLAY) ecosysteem. Gedurende de hack wist de persoon of personen erachter, maar liefst 81,5 miljoen dollar te stelen via meerdere transacties.

Maandenlang bleven de gestolen cryptocurrencies in dezelfde wallet staan. Tot er afgelopen zaterdag ineens wel activiteit gemeten werd. Volgens het blockchain onderzoeksbureau Arkham Intelligence werd er zo’n 48 miljoen dollar verstuurd naar de crypto mixer Tornado Cash.

Crypto mixer verwerkt 48 miljoen dollar

Tornado Cash is een protocol wat er voor zorgt dat cryptocurrencies daadwerkelijk anoniem worden. De crypto mixer voegt de ontvangen crypto’s bij andere crypto’s, waarna het weer in kleine delen uitbetaald naar een wallet naar keuze. Hierdoor is het onmogelijk om de herkomst van de ontvangen cryptocurrencies daarna te achterhalen.

In een statement liet Orbit Chain weten dat het niet duidelijk is waarom de gestolen gelden ineens verplaatst werden. Ze werken momenteel in nauw contact met de betrokken autoriteiten, zodat de gestolen munten snel kunnen worden gevolgd en mogelijke vervolgacties kunnen worden ondernomen.

Het statement kwam kort nadat Orbit Chain eindelijk bepaalde dienstverleningen had opgestart. Kort na de hack besloot het protocol specifieke functies niet langer aan te bieden, zodat deze eerst beter beveiligd konden worden.


🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Oorzaak hack nog altijd onduidelijk

De hacker had de 48 miljoen dollar aan gestolen cryptocurrencies eerst verplaatst naar een nieuwe wallet volgens de beschikbare blockchain data. Vervolgens werden de munten doorgesluisd naar Tornado Cash. Momenteel beheert de hacker nog altijd 71 miljoen dollar aan ether (ETH) en de stablecoin Dai (DAI).

Een echte uitleg hoe de hack heeft kunnen plaatsvinden heeft Orbit Chain nog altijd niet gegeven. Wel hebben ze laten weten dat de hack niet heeft plaatsgevonden door een zwakke plek in de Orbit Bridge smart contract of door diefstal van een toegangssleutel. In een blogpost liet het protocol destijds al weten erg geschrokken te zijn van de hack en dat zij en haar medewerkers er alles aan zullen doen om de nodige maatregelen te nemen.


Post Views: 18

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment