inflatiecijfers in VS blijven dalen

Louise de Graaf


De inflatie in de Verenigde Staten blijft afnemen, zoals blijkt uit de recent gepubliceerde Consumenten Prijs Index (CPI) cijfers voor juni 2024. De CPI, een belangrijke maatstaf voor inflatie, geeft aan dat de prijzen voor goederen en diensten minder snel stijgen dan in de voorgaande maanden. Dit biedt zowel consumenten als beleidsmakers enige ademruimte na een periode van hoge inflatie.

Handelaar verkocht aandelen iets te “vlug” en kreeg miljoenenboete

Handelaar verkocht aandelen iets te

Gunstige cijfers voor cryptomarkt

Volgens de gegevens van het Bureau of Labor Statistics bleef de consumentenprijsindex bleef in mei onveranderd. Wel steeg dit gegeven met 3,3 procent ten opzichte van een jaar geleden. Beide cijfers lagen 0,1 procent onder de marktverwachtingen. Onderstaand zijn de verwachte en daadwerkelijke cijfers te zien.

De dalende inflatiecijfers zorgde voor een sterke reactie van bitcoin (BTC). De koersprijs van de grootste crypto schoot met meer dan 2,5 procent de lucht in. Zoals in het liveblog op Crypto Insiders ook al te lezen was ging de grootste altcoin mee in het groen. Ethereum (ETH) steeg maar liefst 3 procent in het afgelopen uur.

Inflatiecijfers nog niet waar ze moeten zijn

De daling van de inflatie is grotendeels te danken aan de afnemende energieprijzen. Gasprijzen daalden met 3,6 procent ten opzichte van vorig jaar, wat een significante bijdrage leverde aan de lagere inflatiecijfers. Wel zijn de gasprijzen alsnog met 2,2 procent gestegen sinds de start van dit jaar.

Ook voedselprijzen stegen minder snel, met een jaarlijkse stijging van 4 procent, vergeleken met 4,5 procent in de voorgaande maand. Deze afname komt door een combinatie van verbeterde toeleveringsketens en een daling in de kosten van landbouwgrondstoffen.

De kern-CPI, die volatiele voedsel- en energieprijzen uitsluit, steeg met 3,4 procent op jaarbasis. Dat is een lichte daling ten opzichte van de maand mei. Op maandbasis steeg de kern-CPI met 0,2% procent. Alhoewel algemene inflatie aan het afnemen is, betekent dit dat er nog steeds druk bestaat in andere sectoren van de economie. Dit zijn sectoren zoals huisvesting en medische zorg.

Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell heeft aangegeven dat de centrale bank waakzaam zal blijven. Ze geven aan bereid te zijn om verdere renteverhogingen door te voeren indien dit nodig is. De Fed streeft naar een inflatiedoelstelling van 2 procent. Hoewel de huidige cijfers een positieve trend laten zien, is er nog werk aan de winkel om dit doel te bereiken.


Post Views: 25

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment