JPMorgan onthult grote investeringen in meerdere Bitcoin ETF’s

Louise de Graaf


JPMorgan, de grootste bank van de Verenigde Staten, heeft recent geïnvesteerd in bitcoin (BTC).

De enorme investeringsbank heeft aandelen gekocht van meerdere bitcoin spot exchange-traded funds (ETF’s), oftewel beursgenoteerde fondsen.


📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀

JPMorgan koopt bitcoin (BTC) ETF’s

JPMorgan heeft maar liefst $760.000 aan aandelen van de bitcoin-ETF’s gekocht. Dat blijkt uit een document ingediend door JPMorgan bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

De bank heeft aandelen gekocht van meerdere bitcoin-ETF’s. Het gaat dan om ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO), BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT), Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC), Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) en Bitwise Bitcoin ETF (BITB).

Daar blijft het opvallend genoeg niet bij. Uit het document blijkt dat JPMorgan ook aandelen heeft gekocht van Bitcoin Depot, een bitcoin geldautomatenbedrijf. Deze aandelen zijn echter slechts zo’n $47.000 waard.

Meer grote financiële partijen bezitten de bitcoin-ETF’s

Het is enigszins verrassend dat JPMorgan zoveel aandelen in bitcoin-ETF’s bezit. Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan, is herhaaldelijk zeer negatief geweest over bitcoin. Hij heeft het over de afgelopen jaren vaker als fraude bestempeld, zelfs vorige maand nog.

JPMorgan is overigens niet de enige grote partij die de bitcoin-ETF’s gekocht heeft. Zo kwam onlangs naar buiten dat Wells Fargo, ook een enorme Amerikaanse bank, heeft geïnvesteerd in de bitcoin-ETF’s.

Wells Fargo heeft echter slechts zo’n $140.000 geïnvesteerd in de ETF’s, maar het heeft opvallend ook in Bitcoin Depot belegd.

Onlangs kwam ook naar buiten dat Susquehanna International Group, een groot internationaal handelsfirma, meer dan $1 miljard had geïnvesteerd in de bitcoin-ETF’s.

De langverwachte Amerikaanse bitcoin-ETF’s werden in januari dit jaar voor het eerst goedgekeurd en hebben al miljarden aan kapitaal opgehaald.

De fondsen maken het voor beleggers gemakkelijker om in bitcoin te investeren en opent de deuren voor institutionele beleggers in de VS naar bitcoin.

Hoewel er gespeculeerd werd dat het voornamelijk alleen particuliere beleggers de ETF’s hadden gekocht, blijkt nu uit kwartaalrapporten van de SEC dat toch ook een aantal grote institutionele spelers gekocht hebben.

Houd er echter rekening mee dat JPMorgan waarschijnlijk niet heeft belegd voor directe blootstelling aan bitcoin, maar vooral als market maker.

De bitcoin-ETF’s presteerden extreem goed begin dit jaar, maar de laatste weken valt dat tegen en zien de fondsen vooral een uitstroom. Afgelopen vrijdag kwam de netto-uitstroom voor de ETF’s op $84,7 miljoen uit.


Post Views: 10Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment