Koningin Máxima pleit voor digitale euro, maar waarschuwt voor bitcoin

Louise de Graaf


Vandaag, 17 mei 2024, wappert de Nederlandse vlag met een oranje wimpel uit vele huizen. Het is de dag van onze jarige Koningin Máxima. De Koningin van ons land deed al eerder uitspraken over de digitale euro, maar waarschuwt ook voor bitcoin (BTC). Wat heeft Máxima hierover precies gezegd?

Crypto ontbijt: Trump & Biden’s crypto-strijd laait op + Ripple boete nieuws

Crypto ontbijt: Trump & Biden's crypto-strijd laait op + Ripple boete nieuws

Erevoorzitter ‘Wijzer in geldzaken’

Koningin Máxima is al sinds 2010 erevoorzitter van het platform ‘Wijzer in geldzaken’. In deze functie vraagt Máxima om aandacht voor het belang van financiële educatie en het verstandig omgaan met geld. Daarnaast is zij regelmatig aanwezig bij activiteiten of bijeenkomsten van het platform en houdt zij toespraken over hoe je om kan gaan met geld.

Volgens de Koningin is de gouden tip voor het omgaan met geld simpel: sparen en buffers opbouwen. Máxima geeft daarbij verder aan dat het belangrijk is om financiële tegenvallers te kunnen opvangen. Verder vertelt ze dat het een goed idee is, voordat je een grote aankoop doet, er eerst een nacht over gaat slapen.

Digitale euro

In 2022 sprak Máxima, tijdens een conferentie van de Europese Commissie, over de digitale euro. De Koningin benadrukte het belang van de digitale euro, omdat het kan bijdragen aan financiële inclusiviteit en efficiëntie. Een central bank digital currency (CBDC) is volgens Máxima een ideale manier om deze inclusiviteit te realiseren.

Verder zei de Koningin destijds dat een digitale versie van de euro een win-win situatie zou zijn. Het zou leiden tot goedkopere transacties en het vereenvoudigen van ingewikkelde en langdurige processen.

Bitcoin koers heeft de “gevarenzone” verlaten volgens crypto-expert

Bitcoin koers heeft de “gevarenzone” verlaten volgens crypto-expert

Koningin Máxima en bitcoin

Koningin Máxima heeft zich in het verleden ook uitgesproken over bitcoin tijdens de themaweek ‘de Week van het Geld’. Ze ging destijds op bezoek bij Radio 538 om haar verhaal te doen. In het interview op de radio kwam niet alleen financieel advies ter sprake maar dus ook bitcoin.

De Koningin gaf aan dat het jaarlijkse rendement op een bitcoin erg groot kan zijn. Dit klinkt voor veel Nederlanders natuurlijk als muziek in de oren. Maar Máxima geeft ook duidelijk aan dat Nederlanders bewust moeten zijn van de risico’s:

Iets wat een rendement heeft van 20 procent, betekent dat er ook veel risico’s mee gemoeid zijn. De ene dag is het 20 procent meer, maar vijf dagen later is het allemaal verdwenen.


📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀

Wees alert voor groot risico

Koningin Máxima heeft natuurlijk wel gelijk dat het investeren in bitcoin een groter risico is dan bijvoorbeeld een indexfonds op de Amerikaanse beurs. Maar is het dan onverantwoord?

Nee, integendeel. Investeren in Bitcoin of andere cryptocurrencies kunnen op den duur zelfs bijdragen aan het behalen van financiële vrijheid. Wees alleen alert, vooral voor nieuwe investeerders, dat je op de hoogte bent van de grote risico’s die er te vinden zijn in de cryptowereld.


Post Views: 0

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment