Man bekent schuld in fraudezaak van $2,4 miljard, BitConnect

Louise de Graaf


Een man uit Australië heeft bekend schuldig te zijn geweest aan het illegaal promoten van cryptoleningsdiensten voor exchange BitConnect. Dit platform, dat volgens berichten opereerde als een ponzi-scheme, werd in 2018 gesloten nadat het beschuldigd werd van het oplichten van investeerders. Totaal zou het over een bedrag van meer dan 2.4 miljard dollar gaan.

‘Boden’ memecoin stijgt flink na opmerking van Trump

'Boden' memecoin stijgt flink na opmerking van Trump

Cryptopromotie zonder legale licentie

De Australian Securities and Exchange Commision (ASIC) heeft verklaard dat John Louis Anthony Biggaton zonder benodigde licenties financiële adviezen gaf. Het ASIC beoordeelde dat Bigatton op zes gelegenheden de fout in ging. Dit ging over twee posts op social media en vier seminars door het hele land.

“De heer Bigatton voerde promotionele activiteiten uit voor BitConnect en het Lending Platform op social media, tijdens seminars en door persoonlijke ontmoetingen met investeerders,” aldus het ASIC.

BitConnect zowel pump & dump als ponzi-scheme

Het platform ‘the Lending Platform’ waarop investeerders werden aangemoedigd om BitConnect-munten (BCC) te kopen, werd gepresenteerd als een investeringmogelijkheid. Traders konden deze munten voor vaste periodes uitlenen in ruil voor zeer hoge rentetarieven. Nadat de leenperiode gestart was, raakten investeerders controle en overzicht over hun crypto kwijt tot de leenperiode eindigde.

Volgens de Amerikaanse belastingdienst was dit opgezet als een ponzi-scheme, oftewel een piramidespel. Dit houdt in dat vroege investeerders worden uitbetaald met het geld van latere investeerders. Biggaton krijgt op 5 juli zijn straf te horen tijdens een hoorzitting voor de uitspraak.

Slachtoffers cryptoscam worden gecompenseerd

BitConnect werd in februari van 2016 gelanceerd en is nog geen twee jaar blijven bestaan. De oprichters verdwenen met het gefraudeerde geld van investeerders. In 2023 beval de Amerikaanse districtsrechtbank van Californië een restitutie van 17 miljoen dollar voor het bedrijf dat frauduleus omging met zowel het leenplatform als zijn eigen cryptocurrency.

Satish Kumbhani, de oprichter van het piramidespel werd in 2023 tevens aangeklaagd door het Amerikaanse Openbaar Ministerie. Hij is nog altijd spoorloos.


Post Views: 0

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment