‘Meest volatiele ETF ooit’ in aantocht met MicroStrategy & Bitcoin

Louise de Graaf


Eén van de bekendste bedrijven in de crypto-industrie is MicroStrategy (beurssymbool: MSTR). Dat komt doordat het meer bitcoins bezit dan welk ander bedrijf dan ook.

Het is een simpele strategie, maar het zorgt ook voor extreme koersschommelingen voor MicroStrategy-aandelen. Twee nieuwe ETF’s zijn van plan om hier gebruik van te maken.


Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto

Nieuwe ETF voor MicroStrategy?

T-Rex Group, een grote financiële dienstverlener, heeft bij de de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) twee aanvragen ingediend voor MicroStrategy-ETF’s, eentje voor long en eentje voor short. Beide hebben een leverage, of hefboomwerking, van 2x.

Volgens Bloomberg-analist Eric Balchunas zal de volatiliteit van de fondsen gigantisch zijn – ongeveer 20 keer dat van de S&P 500-index. De 3x-Nasdaq 100-ETF zou vergeleken met de MSTR-ETF ‘lijken op een geldmarktfonds’.

In Europa bestaat een vergelijkbaar fonds, dat op dit moment de meest volatiele ETF ter wereld is. Dat fonds stijgt of daalt regelmatig met 30% op een dag, en veranderde zelfs een keer met 70% van koers.

De koers van MSTR is net als de beoogde nieuwe ETF’S erg volatiel. Van begin februari tot eind maart steeg de koers van het aandeel met ruim 300%. Sindsdien is het met 24% gedaald. Toch staat de koers er op dit moment nog sterk voor; de koers staat nog 50% hoger dan op de lokale bodem in mei. Ondertussen staat de bitcoin koers bijna op hetzelfde punt als rond de bodem van datzelfde moment.

MicroStrategy bron van controverse met bitcoin strategie

MicroStrategy is regelmatig in het bitcoin nieuws, uiteraard meestal dankzij zijn gigantische bitcoin (BTC) positie. Het bezit meer van de digitale muntjes dan welk ander bedrijf dan ook, en daarom krijgt het ook veel aandacht.

Vorige week nog maakte de softwaremaker zijn nieuwste aankoop bekend. Sindsdien is de 226.331 BTC op het moment van schrijven ongeveer 13,9 miljard dollar waard.

Toch zijn er ook critici. Onlangs verklaarde de topman van een beroemd investeringsfonds dat MicroStrategy juist vanwege zijn bitcoin-positie enorm overgewaardeerd is. Ook is MicroStrategy populair bij investeerders die short zijn, er staat namelijk zo’n 7 miljard dollar aan shortposities open.


Post Views: 0

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment