‘Microstrategy heeft miljarden bitcoin, maar stelt eigenlijk weinig voor’

Louise de Graaf


MicroStrategy bezit meer bitcoin (BTC) dan welk ander bedrijf dan ook. Dat komt doordat het inmiddels al vier jaar regelmatig nieuwe coins aankoopt. Maar volgens critici is het bedrijf helemaal niet zo bijzonder, het is juist eerder vrij risicovol. Volgens het befaamde investeringsfonds Kerrisdale Capital is de hoge aandelenkoers van het bedrijf helemaal niet te rechtvaardigen.

Agent stopt bitcoin oplichting op video van bejaarde vrouw

Agent stopt bitcoin oplichting op video van bejaarde vrouw

‘MicroStrategy’s koers staat, mede door bitcoin, te hoog’

Volgens Yahoo Finance staat de aandelenkoers van MicroStrategy (beurssymbool: MSTR) op het moment van schrijven op zo’n 1.400 Amerikaanse dollar. Dat is ongeveer 1.400% meer dan op de bodem van een krappe 90 dollar in 2020, vlak voordat het begon met bitcoins kopen. Daarmee is het bedrijf op het moment van schrijven bijna 25 miljard dollar waard.

Het bedrijf bezit inmiddels 226.331 BTC, wat op het moment bijna 14 miljard dollar waard is. Dat is dus een forse meerwaarde.

Sahm Adrangi, Chief Investment Officer (CIO) van Kerrisdale Capital, verklaarde in een interview aan Cointelegraph dat dit helemaal geen passende waarde is. Kerrisdale Capital is een investeringsfonds dat bekend staat om zijn controversiële onderzoeken en de hierop gebaseerde short-posities. Nu heeft het zijn kritiek geuit op MicroStrategy, en in het bijzonder het bedrijfsmodel.

Dat komt namelijk op vijf woorden neer, volgens Adrangi: ze bezitten X aantal bitcoins. MicroStrategy is bijna alleen maar in het nieuws door zijn gigantische bitcoin-positie. Maar dat is niet het enige wat het bedrijf doet, het biedt namelijk ook softwarediensten voor bedrijven. Toch staat dit niet in verhouding tot de bezigheden rondom bitcoin:

De softwaretak is 1 miljard dollar waard – misschien 1,5 miljard dollar. Dat is niet zo veel. Als [MicroStrategy-topman Michael Saylor] meer BTC wilt kopen, dan geeft hij 1 miljard dollar aan schuld uit en koopt hij 1 miljard dollar aan BTC. Het voegt niets toe aan de bedrijfswaarde van MicroStrategy. Sahm Adrangi.

MicroStrategy veel geshort

Kerrisdale is short op MicroStrategy, wat betekent dat het verwacht dat de koers zal dalen. Hoeveel aandelen het op dit moment precies short, is helaas niet duidelijk. De topman verklaarde ook geen fan te zijn van bitcoin, in verband met het energieverbruik. Hij noemde investeren in de grootste cryptocurrency ‘speculeren op een bij elkaar gedagdroomde activa’.

Het idee dat de koers van MicroStrategy’s aandeel kan crashen is geen goed bewaard geheim meer. Begin deze maand stond er zo’n 7 miljard dollar aan openstaande shortposities. Er waren maar weinig beursproducten die meer shorters aantrokken.

Soms is dat meer dan genoeg reden om juist te mikken op een stijgende koers, waardoor de shorters gedwongen zouden kunnen zijn om terug te kopen. Dat heet een short squeeze. Maar als Adrangi het bij het rechte eind heeft, dan is ook dat erg risicovol.


Post Views: 1.600

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment